Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Egyptische president krijgt maximaal twee termijnen

Leden van grondwetgevende vergadering stemmen over een ontwerp voor een nieuwe grondwet. De commissie die de grondwet samenstelt bestaat momenteel alleen nog uit leden van de Moslimbroederschap, de partij van de president Morsi, en enkele andere islamitische partijen. Alle andere leden zijn opgestapt omdat de Broederschap volgens hen de zin wil doordrijven.
Leden van grondwetgevende vergadering stemmen over een ontwerp voor een nieuwe grondwet. De commissie die de grondwet samenstelt bestaat momenteel alleen nog uit leden van de Moslimbroederschap, de partij van de president Morsi, en enkele andere islamitische partijen. Alle andere leden zijn opgestapt omdat de Broederschap volgens hen de zin wil doordrijven. Foto AP / Mohammed Abu Zaid

In de nieuwe Egyptische grondwet is opgenomen dat een president maximaal twee termijnen van vier jaar mag aanblijven. Daarmee komt er een einde aan het systeem van een onbeperkte mandaat zoals in het tijdperk van de afgezette president Hosni Mubarak, die Egypte voor dertig jaar regeerde. Dat meldt persbureau Reuters.

De nieuwe Egyptische grondwet wordt naar verwachting vanavond goedgekeurd. Daarna moet hij uiterlijk binnen dertig dagen voorgelegd worden aan het volk middels een referendum. Nog eens dertig dagen later volgen dan nieuwe verkiezingen. Morsi kan ervoor kiezen het referendum al vroeger uit te schrijven.

Het schrijven van een nieuwe grondwet sleept al lang voort door de scherpe tegenstellingen tussen fundamentalisten en seculieren. De commissie die de grondwet samenstelt bestaat momenteel alleen nog uit leden van de Moslimbroederschap, de partij van de president Morsi, en enkele andere islamitische partijen. Alle andere leden zijn opgestapt omdat de Broederschap volgens hen de zin wil doordrijven. Ook de rechters van het hoogste beroepshof legden gisteren voor onbepaalde tijd het werk neer uit protest tegen Morsi.

Later vandaag zal Morsi een verklaring afleggen over de nieuwe grondwet.

Grondwet was de echte inzet van Morsi’s decreet’

Het lijkt er steeds meer op dat de nieuwe grondwet het doel was van Morsi’s controversiele decreet, waarmee hij zichzelf boven de rechtspraak plaatste, zo legt correspondent Gert van Langendonck vandaag uit in NRC Handelsblad:

“De grondwetgevende vergadering kon volgens de wetgeving op elk moment ontbonden worden door de rechtbank, iets wat met het vorige panel ook al was gebeurd. Morsi’s decreet maakt een herhaling hiervan in principe onmogelijk, ook al leggen de rechters zich daar niet zomaar bij neer.

Hoewel het decreet de deadline voor de grondwet juist met twee maanden had verlengd, werd gisteren plots besloten om onmiddellijk tot stemmen over te gaan. Salafisten en Moslimbroeders hebben samen genoeg stemmen om dat te doen. Het enige wat hen daarvan weerhield was dat een grondwet die door slechts één politieke stroming is goedgekeurd een klein maatschappelijk draagvlak heeft. Die bekommernis speelt blijkbaar niet meer.”

Veel van de grondwet is nog onduidelijk. Tot het laatste moment kunnen er nog veranderingen worden aangebracht.