Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Drie bomaanslagen bij Bagdad - zeker 21 doden

Iraakse mannen bekijken de beschadigen aan een gebouw nadat een autobom gisteren ontplofte in een shi'itische buurt. Foto AFP/Ahmad Al-Rubaye

In twee steden ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend drie bomaanslagen gepleegd waarbij minstens acht doden vielen. Daarbij zijn zeker 23 mensen gewond geraakt, schrijft persbureau AFP.

Vijf mensen kwamen om en dertien raakten er gewond door een autobom die afging in Karbala, een heilige shi’itische stad. De overige zestien dodelijke slachtoffers vielen in Hilla, een stadje dat als passage dient voor shi’itische pelgrims. Hier zijn twee autobommen tot ontploffing gebracht vlakbij een restaurant. Dat verklaren bronnen in een nabijgelegen ziekenhuis.

Gisteren: 15 bommen ontploft en schietincidenten in Bagdad

Gisteren vond een reeks ontploffingen plaats in Bagdad zelf. Zes autobommen en negen bommen langs de weg zijn afgestoken. Daarnaast vonden enkele schietpartijen plaats. In totaal kostte dit aan negentien mensen het leven. Daarbij vielen 71 gewonden.

Sunnitische rebellen en de divisie van Al-Qaeda in Irak zijn sinds het vertrek van Amerikaanse troepen in december op agressieve wijze bezig de verhoudingen met shi’ieten op scherp te zetten. Het land dreigt terecht te komen in een sektarische burgeroorlog gelijk aan die in 2006-2007.