Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dag zonder moord en geweld in New York

Alsof alle inwoners van New York een dagje het kwaad hadden afgezworen. De stad beleefde maandag een zeldzame dag zonder moord, zonder steekpartij, zonder welk geweldsmisdrijf dan ook. Dit maakte de politie gisteren trots bekend.

We kunnen ons niet herinneren eerder zo’n vreedzame dag te hebben meegemaakt, zei politiewoordvoerder Paul Browne. Dit werd door experts beaamd. „In een stad van 8 miljoen mensen is dit extreem zeldzaam”, zei Tom Repetto, auteur van het boek American Police, 1949-2012.

De moordvrije dag past in een trend. Er zijn dit jaar 366 moorden gepleegd in New York, een daling van 23 procent ten opzichte van 2011. Het moordcijfer in New York valt dit jaar waarschijnlijk het laagst uit sinds 1960.

Repetto wijst het succes toe aan de „pro-actieve” tactieken van de politie, waaronder het omstreden beleid om mensen eerder aan te houden en te fouilleren. Hoewel critici erop wijzen dat er niet meer vuurwapens zijn buitgemaakt, zegt de politie dat criminelen nu minder snel hun wapen mee op straat nemen.

Overigens is het niet zeker of er maandag echt geen geweldsdelicten zijn gepleegd. Want slechts een fractie daarvan wordt gemeld bij de politie. (Reuters)