Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Cultgitarist Shuggie Otis keert terug op de planken

Als 12-jarige plakte hij een valse snor op om te mogen optreden. Gitarist Shuggy Otis was vergeten, maar is nu in ere hersteld.

B.B. King, Prince en Lenny Kravitz gaven hoog op over zijn muziek. Beyoncé en Outkast sampelden zijn platen. Funk- en bluesmuzikant Shuggie Otis (58) begon als wonderkind op de elektrische gitaar. Vanavond treedt hij voor het eerst op in Nederland.

Als twaalfjarige plakte hij een valse snor op om gitaar te kunnen spelen in de band van zijn Grieks-Amerikaanse vader. In de clubs waar de Johnny Otis Show van Otis Senior speelde mocht hij nog lang niet komen, maar met snor en zonnebril leek hij een stuk ouder. Zijn eerste gitaar had hij gekregen toen hij twee was. Hij had er een zeldzaam talent voor en werd al spoedig professional. Als tiener maakte hij twee albums met de band van zijn vader, Here Comes Shuggie Otis (1969) en Freedom Flight (1971). De muziek klonk verrassend volwassen en sloot aan bij de funk van Sly & the Family Stone en de psychedelische rock van Arthur Lee & Love. Frank Zappa onderkende zijn talent en liet hem meespelen op het symfonische Peaches en Regalia.

Otis’ meesterwerk Inspiration Information verscheen in 1974. Het raakte ondergesneeuwd door een conflict met zijn platenmaatschappij, waar ze vonden dat hij veel te veel tijd had genomen in de studio. Het album werd een cultklassieker, door liefhebbers van funk en soul even hoog gewaardeerd als het beste werk van Marvin Gaye en Sly Stone. Terwijl Otis in de vergetelheid raakte bracht zanger David Byrne van Talking Heads het album in 2001 opnieuw uit op zijn Luaka Bop-label. In Engeland werd de muziek een hit in het clubcircuit voor acid jazz en rare groove.

Shuggie Otis (de voornaam is een verbastering van ‘suiker’, omdat zijn moeder hem zo’n zoetje vond) leidde een teruggetrokken bestaan als sessiemuzikant. Totdat zijn oude platenmaatschappij hem in ere herstelde, met plannen voor de uitgave van het ‘verloren’ album Wings Of Love in april volgend jaar, als dubbelaar met een heruitgave van Inspiration Information. Otis stelde een band samen die hem in staat stelt zijn muziek live op de planken te brengen. In het Londense Jazz Café speelde hij vorige week dromerige en mysterieuze muziek, aldus The Guardian, met gitaarspel dat het publiek in extase bracht. Hij oogt als een door de elementen getekende westernheld, ditmaal met echte snor.

Vanavond in North Sea Jazz Club, Amsterdam. Here Comes Shuggie Otis en Freedom Flight zijn opnieuw uitgebracht door Sony Music.