Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Crisistips uit het Osdorpse tentenkamp: nooit in paniek raken

“Heb geduld en vertrouwen, en raak nooit in paniek.” Met wat voor crisis ook, Robert uit Ivoorkust en vier andere bewoners van het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers in Osdorp staan je geduldig bij.

Robert uit Ivoorkust geeft graag advies aan iedereen met wat voor crisis dan ook. Foto Marc Deurloo

“Heb geduld en vertrouwen, en raak nooit in paniek.” Vol overtuiging geeft Robert uit Ivoorkust antwoord op de vraag: wat moet ik doen als ik vandaag of morgen mijn werk kwijtraak? Met wat voor crisis ook, Robert en vier andere bewoners van het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers in Osdorp staan je geduldig bij.

Consultants voor crisissituaties met recht van spreken, daar is vraag naar in Nederland. Mensen lopen het risico hun woning of werk te verliezen, en in zo’n geval is een klankbord meer dan welkom, zeker als dat een ervaringsdeskundige is.

Met die gedachte is het project CrisisConsult gestart dat de uitgeprocedeerde asielzoekers in Osdorp in staat stelt om iedereen bij te staan die daar behoeft aan heeft. Zij hebben echt alles al meegemaakt volgens een van de initiatiefnemers Teun Castelein. Hij is kunstenaar en hielp mee het project op te zetten door de asielzoekers die mee wilden doen een mobiel te geven. Ze wisselen elkaar af sinds vanochtend, toen de consults van start gingen:

“Ik heb de asielzoekers zelf benaderd, en een beetje tegen de verwachting in waren deze mensen enorm enthousiast. Het is heel prettig voor ze om als expert benaderd te worden, in plaats van als slachtoffer. Nederlanders bijstaan, daar zijn ze nooit eerder aan toegekomen door hun situatie, en vinden ze enorm leuk.

Hoelang ze hiermee door kunnen gaan is niet duidelijk. De mobiel houden ze waarschijnlijk bij zich, ook al moeten ze hun tentenkamp uit. Die wordt pas afgenomen als ze gevangen worden gezet.”

‘Crisis hoort bij de wereld. Iedereen krijgt ermee te maken’

Wat je voor een consult moet doen: even bellen met CrisisConsult. Na de mededeling dat dat dertig cent per minuut kost neemt een opgewekte stem (in het Engels) op:

“Hallo, dit is Crisis Consult. U spreekt met Robert. Waar kan ik u mee helpen?”

Dag Robert. Ik begrijp dat ik je mag raadplegen als consultant. Namens de mensen die op het punt staan werkloos te zijn, heb je misschien een advies?

“Dat is een goede vraag, want je werk verliezen is heel erg vervelend. Als je vandaag of morgen je baan kwijtraakt dan moet je waarschijnlijk geduld opbrengen, maar vooral vertrouwen hebben in de toekomst. In paniek raken is niet nodig, er zijn mogelijkheden genoeg. Duik het internet op, ga op zoek naar bedrijven waar je je talenten kunt gebruiken, ga naar het uitzendbureau, en je zult zien: op een goede dag gaan ze je bellen. Er komt een moment dat ze je talent willen inzetten.”

En dan een probleem waar ook veel Nederlanders mee kampen: woningproblemen. Daar kunnen veel mensen wel advies in gebruiken, maar is dat voor jou niet een erg gevoelig onderwerp?

Ook dat is een goede vraag. En het klopt wat je zegt: ik heb momenteel geen vaste verblijfplaats. Ik ben in 2003 in Nederland aangekomen en heb sindsdien op heel veel verschillende plekken geslapen en gewoond. Nu slaap ik in een tent in Osdorp, maar de kans bestaat dat we hier morgen weg moeten. Ik heb geen idee waar ik dan heen ga. Er zijn wel mensen die met ons meedenken en willen helpen, dus ik heb goede hoop en vertrouwen dat ik goed terechtkom.

Dat is inderdaad andere koek dan de situatie van veel Nederlanders met woningproblemen. Maar heb je wel tips voor mensen die bijvoorbeeld hun huis maar niet verkopen?

“Ja je stelt weer een goede vraag. Het kost mensen veel geld wanneer een huis maar niet verkocht wordt. Wat je kunt doen is op zoek gaan naar mensen die het willen huren, maar vraag wel een goede prijs. Dan verlies je in ieder geval minder dan wanneer er helemaal niets gebeurt.”

Dat zijn inderdaad praktische tips allemaal. Is er misschien iets wat jij Nederlanders zelf graag zou adviseren, vanuit jouw perspectief?

“Ja dat heb ik zeker. Soms zit het tegen, maar in alle gevallen moet je je goed bedenken: crisis hoort bij de wereld, en iedereen krijgt ermee te maken. Je moet altijd hoop houden voor de toekomst, en vooral ook op zoek gaan naar het plezier dat er nog is. Want dat is er altijd.”