Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Colombia keert zich tegen Hof in Den Haag

Colombia wil het Internationaal Gerechtshof in Den Haag niet langer erkennen. De beslissing volgt uit woede over een uitspraak van het Hof vorige week die de maritieme grens rond een aantal Colombiaanse eilandjes in het Caraïbisch gebied verlegde in het voordeel van Nicaragua.

President Juan Manuel Santos zei gisteren dat Colombia zich terugtrekt uit het Verdrag van Bogotá, ondertekend in 1948, dat de arresten van het Hof erkent. Volgens juridische kenners is de stap symbolisch. Het Latijns-Amerikaanse land blijft via allerlei andere verdragen gebonden aan het belangrijkste juridische orgaan van de Verenigde Naties.

Door de uitspraak van het Hof verliest Colombia zo’n 70.000 vierkante kilometer maritiem territorium aan Nicaragua in een potentieel olierijk gebied. Santos zei dat hij uitspraken van het Hof eerbiedigt, maar dat in de toekomst afzonderlijke landen, en niet rechtbanken, moeten beslissen over grenzen. Colombia vreest nieuwe claims van Nicaragua.

President Daniel Ortega van Nicaragua heeft eerder deze week de marine ingezet om de uitspraak van het Hof te handhaven. Het conflict met Colombia over de San Andres-eilanden dateert uit de vroege negentiende eeuw. In 2001 ging Nicaragua met de zaak naar het Hof in Den Haag.