Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Premier Cameron en vice-premier Clegg botsen over rapport persregulering

De Britse premier David Cameron verlaat Downing Street 10 in London om zijn reactie op het rapport-Leveson te geven. Foto AFP / Andrew Cowie

De Britse premier David Cameron en zijn vice-premier Nick Clegg staan lijnrecht tegenover elkaar in hun reactie op het rapport van de commissie-Leveson over de regulering van de Britse media.

Cameron onderschrijft de conclusie dat de zelfregulering van de Britse media niet goed werkt. Hij twijfelt echter over het wettelijke kader voor een nieuwe perswaakhond. Cameron:

“Het zou voor het eerst zijn dat we elementen van persregulering zouden opnemen in de wet. Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met iedere vorm van wetgeving op dit vlak.”

Coalitiegenoot en vicepremier Nick Clegg is het niet eens met Cameron. Bij hoge uitzondering kreeg hij vandaag spreektijd voor een eigen reactie op het rapport. Clegg steunt het advies van Leveson, inclusief het wettelijke kader.

“Het veranderen van de wet is de enige manier waarop we zekerheid krijgen dat een nieuwe waakhond niet alleen onafhankelijk is voor een paar maanden of jaren is, maar voor altijd onafhankelijk zal zijn.”

‘Alsof Asscher roept dat hij het niet eens is met Rutte’

De situatie waar de premier lijnrecht over zijn vice-premier staat is bijzonder, aldus onze correspondent Titia Ketelaar:

“Er is geen eenheid van regeringsbeleid en dat is behoorlijk bijzonder. Het is alsof Asscher opstaat in vak K en roept dat hij het niet eens is met Rutte. Iedereen duikelt nu over elkaar heen in de reacties en de komende tijd zal er veel gepraat worden tussen de partijen. Cameron heeft laten weten dat hij wil dat de pers snel begint met het oprichten van een nieuwe waakhond, maar voor de discussie over het wettelijk kader wil hij de tijd nemen. Op dit punt staat hij ook mijlenver van zijn vice-premier af. Clegg heeft laten weten dat er wat hem betreft niet getreuzeld moet worden.”

Leveson wil dat er wetgeving komt

Na onthullingen over illegale afluisterpraktijken van het sensatieblad News of the World liet Cameron rechter Brian Leveson een onderzoek doen naar de cultuur en praktijken van de Britse pers. Zijn commissie adviseerde vandaag dat er wetgeving moet komen om met een ‘onafhankelijk en effectief systeem voor zelfregulering’ van de pers te komen. De pers negeert nu de eigen gedragscode op zodanige wijze, dat in het afgelopen decennium al te vaak ‘de levens van onschuldige mensen in de war zijn gestuurd’, aldus de commissie.

Het Britse parlement zal de door Leveson voorgestelde wetgeving moeten goedkeuren. Cameron staat onder druk, ook door zijn eigen banden met enkele hoofdrolspelers in het schandaal, zoals zijn vroegere woordvoerder Andy Coulson en de voormalige hoofdredacteur van News of the World Rebekah Brooks, met wie hij bevriend is.

Nu worden kranten gereguleerd door de Press Complaints Commission, een door de beroepsgroep zelf gefinancierd en bemand orgaan. Het nieuwe orgaan dat Leveson voorstelt moet helemaal los van de pers staan.

Bekijk de reportage van de NOS over de presentatie van het rapport van Leveson