Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Leveson-rapport: zelfregulering Britse pers moet wettelijk ondersteund

Brian Leveson met zijn rapport.
Brian Leveson met zijn rapport. Foto AP / Matt Dunham

Er is een nieuwe, onafhankelijke commissie nodig die de pers in de gaten houdt en door de wet wordt gesteund. Dat is de belangrijkste aanbeveling van het rapport-Leveson, dat geschreven is naar aanleiding van het schandaal bij News of the World.

Dat is zojuist bekendgemaakt op de persconferentie van de commissie-Leveson, die het onderzoek op verzoek van Cameron uitvoerde. Het rapport staat ook in zijn geheel online. De pers negeert nu de eigen gedragscode op zodanige wijze, dat in het afgelopen decennium al te vaak ‘de levens van onschuldige mensen in de war zijn gestuurd’, zei Leveson.

Er heerst een ‘roekeloze’ drang om ‘voorrang te geven aan sensationele verhalen’, zonder acht te slaan op de eventuele schade, zei Leveson. De onderzoeker stelde ook dat politici van alle partijen een ‘te hechte’ relatie met de pers hebben opgebouwd, ‘op een manier die niet in het openbaar belang is’.

Kranten vreesden voor deze aanbeveling

Een nieuwe perswaakhond zou moeten voorkomen dat er nog eens zoiets gebeurt, stellen de onderzoekers. De kranten in Groot-Brittannië waren al bang voor deze uitkomst: het is volgens hen een vorm van overheidsregulering die de persvrijheid belemmert.

Cameron in lastig parket

Volgens rechter Brian Leveson, die het onderzoek leidde, betekent de aanbeveling op geen enkele manier dat de overheid de kranten kan reguleren. Desondanks zal zijn conclusie premier Cameron in een lastig parket brengen - als hij het advies overneemt, jaagt hij de kranten tegen zich in het harnas. Cameron staat bovendien onder druk door zijn eigen banden met enkele hoofdrolspelers in het schandaal, zoals zijn vroegere woordvoerder Andy Coulson en de voormalige hoofdredacteur van News of the World Rebekah Brooks, met wie hij bevriend is.

Cameron gaf opdracht voor het onderzoek na het afluisterschandaal bij News of the World dat in de zomer van 2011 aan het licht kwam. De tabloid bleek in voicemails te hebben ingebroken van bekende en onbekende Britten. Het toppunt was het ‘hacken’ van de telefoon van Milly Dowler, een in 2002 vermist geraakt meisje. De krant verwijderde zelfs haar voicemailberichten, wat haar ouders zagen als een teken van leven van hun dochter.