Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Nederlandse wielerunie en bondscoach Van Vliet uit elkaar

Leo van Vliet en wielrenner Lars Boom in 2011. Van Vliet, part-time bondscoach, wordt aan de kant gezet en vervangen door een full-time coach.
Leo van Vliet en wielrenner Lars Boom in 2011. Van Vliet, part-time bondscoach, wordt aan de kant gezet en vervangen door een full-time coach. Foto ANP / Robert Vos

Leo van Vliet is per 1 januari aanstaande geen part-time bondscoach meer van de Nederlandse profwielrenners op de weg. De Nederlandse wielerunie KNWU wil een full-time coach zoeken, omdat de huidige aanpak niet goed zou werken.

Van Vliet (57), tussen ’78 en ’86 zelf wielrenner, werd in 2009 bondscoach. Grote successen kende hij niet: dat Lars Boom vijfde werd bij het afgelopen WK, was de beste prestatie die onder zijn bewind geleverd werd.

Rabo-renners worden ‘gepamperd’, zei hij, en dat viel niet goed

Eerder dit jaar zei Van Vliet nog dat hij graag door zou gaan en dat hij het ‘steeds leuker’ ging vinden. “Als de bond ook verder wil, zal het niet heel ingewikkeld worden.” Dat werd het dus wel, omdat de bond de komende vier jaar met een full-time bondscoach wil werken. Daar zou Van Vliet dan weer niets voor voelen, schrijft NuSport.

Na het WK kwam Van Vliet in het nieuws omdat hij zei dat Nederlandse wielrenners, en dan in het bijzonder die van de Rabobank, te veel ‘gepamperd’ worden. Die mogen wel wat harder aangepakt worden, dan worden de resultaten vanzelf beter, zo was zijn boodschap. Vooral Rabo-renners Bauke Mollema en Lars Boom voelden zich geschoffeerd na die kritiek. “Bij Rabobank worden we echt niet in de watten gelegd. Als Leo daar niet mee kan omgaan, heeft hij een probleem”, zei Boom eind september in de Volkskrant.

Het item van de NOS, met aan het begin meer over het uitblijven van succes bij de Nederlanders. Na twee minuten komt Van Vliet aan het woord:

De KNWU wil in december de opvolger van Van Vliet aanwijzen.