Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Bart sneller dan Bart

Kippenvel op de tribune van de M-Wave in Nagano, toen Bart Veldkamp na de olympische vijf kilometer in 1998 uitgeput in de armen van vader en coach Hans viel. Technische perfectie, snelste tijd: 6.28,31. Oké, later bleken Gianni Romme en Rintje Ritsma sneller. Maar in zijn zwart-geel-rode pak kreeg de ‘schaatsbelg’ na afloop wel de eerste olympische schaatsmedaille ooit omgehangen voor zijn nieuwe vaderland. Het leek meteen de laatste ook, want in 2002 en 2006 lukte het Veldkamp niet om de Belgen opnieuw met eremetaal te verblijden. De olympisch kampioen op de tien kilometer van 1992 – toen nog onder Nederlandse vlag – nam afscheid als Belgisch recordhouder op alle afstanden. Voor de eeuwigheid?

Tot eind 2010 ineens meervoudig wereldkampioen skeeleren Bart Swings namens België het ijs opstapte. En binnen twee jaar alle toptijden van zijn huidige coach Veldkamp uit de boeken reed. Afgelopen weekeinde het laatste, op de vijf kilometer. Met een reeks van 37,43 - 1.45,77 - 6.20,37 - 13.21,44 klimt Swings (21) naar de vijftigste plaats op de wereldranglijst aller tijden (de adelskalenderen), liefst 45 plekken boven Veldkamp. Wordt België al schaatsgek? ‘Swings tweede bij wereldbekermanche snelschaatsen’, jubelden de kranten na zijn verrassende zilver achter Koen Verweij op de 1.500 meter in Kolomna. Hier daagt een tweede olympische schaatsmedaille. (MS)