Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Asielzoekers weigeren toch vertrek uit tentenkamp Amsterdam

Busjes van Connexxion worden ingezet voor het vervoer. Chauffeur - met bril - staat te wachten.
Busjes van Connexxion worden ingezet voor het vervoer. Chauffeur - met bril - staat te wachten. Asielzoekers maakten zich vanochtend klaar voor vertrek, maar een aantal van hen keerde terug naar het kamp. Foto ANP / Evert Elzinga

De uitgeprocedeerde asielzoekers die momenteel in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp verblijven, weigeren hun standplaats te verlaten. 88 van de 137 asielzoekers hadden zich aangemeld voor alternatieve opvang aangeboden door burgemeester Eberhard van der Laan, maar een groot deel van hen ziet hier nu toch van af.

De asielzoekers zouden in kleine groepen worden overgebracht naar opvangtehuizen in heel Nederland, van Groningen tot Amstelveen. Een aantal van hen vertrok in kleine bussen, maar aan het eind van de ochtend keerden er ook weer mensen terug. Tegen onze verslaggever Bas Blokker zegt een kampbewoner:

“Er was gezegd dat we bij elkaar in de buurt konden blijven. Zo worden we uit elkaar gespeeld.”

De meeste tentenkampbewoners waren achterdochtig over de opvang van de GGD en wilden niet dat de groep werd opgesplitst. Een groep asielzoekers weigerde uiteindelijk mee te werken. Verwacht wordt dat de meeste, zo niet alle asielzoekers op het kamp blijven en samen de ontruiming van morgen afwachten.

Rechter oordeelt dat kamp ontruimt moet worden

Om de tentenkamp is de afgelopen maanden veel te doen geweest. Zowel staatssecretaris Teeven als burgemeester Van der Laan probeerden meermalen om de asielzoekers ertoe te bewegen het kamp te verlaten. Alle handreikingen wezen de kampbewoners af, maar gisteren oordeelde de rechter dat het kamp ontruimd moet worden.

Omwonenden ervaren overlast en de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van de demonstranten baren zorgen. Het kamp wordt bovendien steeds groter, wat in strijd is met de voorwaarden waaronder Van der Laan het tentenkamp eerder tijdelijk heeft toegestaan.

De asielzoekers bivakkeren in het kamp sinds eind september. Ze willen niet terug naar hun land van herkomst, omdat ze daar naar eigen zeggen hun leven niet zeker zijn. In het kamp staan 25 tenten, waaronder drie grote slaaptenten en een proviandtent.