Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Amateurvoetballer krijgt drie jaar cel voor doodschoppen supporter

Amateurvoetballer Silvester M., die vorig jaar december een 77-jarige toeschouwer van een voetbalwedstrijd in Amsterdam een dodelijke trap gaf, moet daarvoor drie jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Amsterdam is hij schuldig aan “een daad van excessief geweld”.

Amateurvoetballer Silvester M., die vorig jaar december een 77-jarige toeschouwer van een voetbalwedstrijd in Amsterdam een dodelijke trap gaf, moet daarvoor drie jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Amsterdam is hij schuldig aan “een daad van excessief geweld”.

Justitie had tegen de speler van Sporting Noord, een voormalige amateurvoetbalclub uit Amsterdam-Noord, vier jaar cel geëist.

M. werd van het veld gestuurd tijdens een wedstrijd tegen OSV. Het slachtoffer liet blijken dat hij het met de beslissing van de scheidsrechter eens was. Daarop sprong de speler over de reclameborden en trapte met “een of meer gestrekte benen” tegen de borstkas van de man. Hierdoor scheurde de milt van de supporter en ontstond ernstig bloedverlies. Uiteindelijk overleed het slachtoffer op 4 januari aan de gevolgen daarvan.

Schuldig aan zware mishandeling

De rechters achten M. schuldig aan zware mishandeling met de dood tot gevolg. In het voordeel van de verdachte lieten ze meewegen dat hij vrijwel meteen contact opnam met de zoon van het slachtoffer om zijn spijt te betuigen. De man, die bekend stond als een rustige voetballer die zijn teamgenoten vaak tot kalmte maande, heeft zich steeds schuldbewust opgesteld en aan het onderzoek meegewerkt.

De veroordeling voor zware mishandeling komt overeen met het standpunt van het Openbaar Ministerie. Dat wilde M. aanvankelijk vervolgen voor doodslag, maar kwam daar later van terug. De verdachte moet de weduwe van het slachtoffer ook ruim twaalfduizend euro schadevergoeding betalen.
.