Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Agenda internationaal

Matisse

Het Metropolitan Museum in New York organiseert een tentoonstelling over Henri Matisse (1869 - 1954), de kunstenaar over wie criticus Clement Greenberg zei dat hij een ‘zelfverzekerde meester was die even goed kan schilderen als ademen’. Uit de expositie blijkt dat Matisse het schilderen helemaal niet zo makkelijk afging als het soms leek. Tijdens zijn carrière heeft hij zijn werk vaak hergeëvalueerd en opnieuw geschilderd. Hij gebruikte zijn afgeronde doeken als gereedschap om dezelfde composities nogmaals te schilderen of om effecten op het doek te vergelijken en zijn vooruitgang in kaart te brengen.

6 dec t/m 17 maart in Metropolitan New York, www.metmuseum.org

Restauratie Lam Gods

Vorige maand startte de restauratie van De aanbidding van het Lam Gods, het beroemde altaarstuk van de gebroeders Van Eyck. De restauratie van het schilderij duurt vijf jaar en verloopt in fases. In het Museum voor Schone Kunsten worden de panelen gerestaureerd achter glas. De restauratie is zo live te volgen voor het publiek in het museum.

Museum voor Schone Kunsten, Gent. www.mskgent.be

Vergeten geschiedenissen

Met de tentoonstelling Maybe One Must Begin with Some Particular Places brengt S.M.A.K. een overzicht van het werk van Joachim Koester. Door strategisch gebruik van montage en archivering belicht Koester in films, fotoreeksen en installaties lang vergeten geschiedenissen. Histories over pioniersexpedities, esoterische bewegingen en psychedelische experimenten vormen parallelle verhaallijnen met één gemene deler: speuren langs de grens van het onbekende.

30 nov t/m 3 maart. S.M.A.K, Gent. www.smak.be

Aboriginal kunst

Aux sources de la peinture Aborigène

in het Musee du Quai Branly is een expositie van Aboriginal kunst. Papunya, een bijzondere stroming uit de jaren zeventig van de twintigste eeuw in de woestijn van centraal Australië. Met 160 doeken en ruim 100 objecten wordt een overzicht gegeven van hun iconografische en religieuze kunst.

Door de patronen van hun vergankelijke rituele schilderingen over te brengen op gerecyclede houten panelen, creëerden de Aboriginal kunstenaars van Papunya een verbazingwekkend inventieve, formele kunst, doordrongen van betekenis. Deze werken veranderden de manier waarop we het land en de geschiedenis van de Australische kunst moeten begrijpen.

T/m 22 jan, Musee du Quai Branly, Parijs. www.quaibranly.fr

Filmfestivals

Zowel op de Bahama’s (6 t/m 9 december) en in het Marokkaanse Marrakech (30 november t/m 8 december) worden deze week internationale filmfestivals gehouden. Het filmfestival van Marrakech vindt plaats op Djemaa el-Fna, het grote plein in het centrum van de stad, bekend van de verhalenvertellers en de slangenbezweerders. Het festival is grotendeels in openlucht.

Marrakech: 30 nov t/m 8 dec, en.festivalmarrakech.info. Bahama's: 6 t/m 9 dec, www.bintlfilmfest.com