Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Agenda diversen

Ga op Je Bek Festival

Falen is zo erg nog niet. Dat is de boodschap die het Ga op Je Bek Festival haar bezoekers mee wil geven. Het festival brengt een ode aan de onvolmaakte mens. Psycholoog Arjan van Dam schreef het boek De kunst van falen, en komt vertellen wat dat precies is, falen. En waarom het belangrijk is. Verder zijn er speeches over hoe mislukkingen vaak leiden tot briljante innovaties, falen in de sport en vertellen verschillende sprekers over de mooiste ‘Ga op je bek’-momenten uit hun leven.

1 dec. Hal 16, Utrecht. www.gaopjebekfestival.nl

Alexine Tinne

Geboren in Den Haag leerde Alexine Tinne (1835–1869) al op jonge leeftijd fotograferen toen het nieuwe medium nog in de kinderschoenen stond en werd een van de eerste fotografen van niveau. Echt beroemd werd ze door haar reizen naar Afrika. Gefascineerd door de blank spots op de kaart kwam ze in gebieden die nog nauwelijks in kaart waren gebracht. Uiteindelijk werd het reizen haar fataal. Tijdens een expeditie in de Sahara werd zij op 33-jarige leeftijd op brute wijze om het leven gebracht. In het Haags Gemeentearchief geeft Lex van Tilborg een lezing over de ontdekkingsreizigster en fotografe.

29 nov 17.30-18.30 uur. Haags Gemeentearchief. www.denhaag.nl

Nir Baram

De jonge Israëlische schrijver Nir Baram wordt geïnterviewd in het Joods Historisch Museum. Baram (1976) schreef als eerste Israëlische auteur een historische roman die handelt over de Tweede Wereldoorlog vanuit het gezichtspunt van collaborateurs. Deze roman, Goede mensen, stond in Israël vier maanden op de bestsellerlijst. De vertaalrechten zijn inmiddels aan reeds veertien landen verkocht. Journaliste Daphne Meijer interviewt de schrijver over zijn werk.

30 nov, 14.00 uur. Joods Historisch Museum. www.jhm.nl

Grunberg ontmoet...

In de vijfde aflevering van de reeks Arnon Grunberg ontmoet …. gaat schrijver Arnon Grunberg in gesprek met verschillende gasten over moraal en pedofilie, over de aanhoudende heksenjacht, over gezondheid en het 'gesundes Volksempfinden'. Met onder anderen Marthijn Uittenbogaard, oud-bestuurslid van vereniging Martijn, en Corine de Ruiter (hoogleraar forensische psychologie aan de Universiteit Maastricht).

3 dec. 20.00 uur. De Balie, Amsterdam. www.debalie.nl

Authenticiteit

Het symposium What is authenticity? Questions of authenticity and authentication in ethnographic museums.

gaat in op ‘authenticiteit’. Wat betekent authenticiteit in de context van een volkenkundig museum en binnen de antropologie? Wat is de waarde van het begrip authenticiteit? Aan de hand van lezingen van prof. Rosemary Joyce (UC Berkeley), prof. Sally Price (College of William and Mary) en dr. Wim van Zanten (Universiteit Leiden/UNESCO) zal op deze en andere vragen worden ingegaan. Ook staan enkele case studies centraal. Prof. Watson (University of Oxford) spreekt bijvoorbeeld over twee iconische middeleeuwse Islamitische objecten.

30 nov, Rijksmuseum Volkenkunde Leiden. www.volkenkunde.nl