Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Agenda beeldende kunst

Nijntje spaarpot, ontwerp: Dick Bruna, uitvoering: De Koninklijke Porceleyne Fles/ Royal Delft, porselein, 2012, H 18 cm, collectie Gemeentemuseum Den Haag Miffy money bank, design: Dick Bruna, production: Royal Delft, porcelain, 2012, H 18 cm, collection Gemeentemuseum Den Haag
Nijntje spaarpot, ontwerp: Dick Bruna, uitvoering: De Koninklijke Porceleyne Fles/ Royal Delft, porselein, 2012, H 18 cm, collectie Gemeentemuseum Den Haag Miffy money bank, design: Dick Bruna, production: Royal Delft, porcelain, 2012, H 18 cm, collection Gemeentemuseum Den Haag

Roger Hiorns

De Hallen in Haarlem presenteert de eerste museale solotentoonstelling van Roger Hiorns in Nederland. Deze Engelse kunstenaar werd bij het grote publiek bekend door zijn werk Seizure (2008), waarvoor hij een Londense arbeiderswoning omtoverde tot een blauwe, koraalachtige grot van kopersulfaatkristallen. Hij ontving er een nominatie voor de Turner Prize voor. De Hallen Haarlem toont bestaand en nieuw werk van de beeldhouwer. Gelijktijdig is een solopresentatie te zien van Joseph Beuys, waarmee De Hallen de historische wortels traceert van Hiorns’ werk.

1 dec t/m 24 feb. www.dehallen.nl

Leerling en meester

Dit jaar vindt voor de vijfde keer het Leerling/Meester project plaats in Kunstpodium T. Dit is een project waarbij jonge kunstenaars van tien verschillende kunstacademies uit Nederland en België worden gekoppeld aan een bekende hedendaagse kunstenaar. Het resultaat is een serie van 17 exposities waarbij telkens vier of vijf studenten van verschillende academies samen exposeren met hun Meester-kunstenaar. Voor deze editie werkten de studenten samen met kunstenaar Navid Nuur.

30 nov t/m 9 dec, Kunstpodium T, Tilburg. www.kunstpodium-t.com

Delfts blauw

Het toonbeeld van Hollands welvaren in de Gouden Eeuw – Delfts aardewerk – is te zien in een nieuwe permanente tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Gezicht op Delfts aardewerk geeft een uitvoerig beeld van de Delftse aardewerknijverheid door de eeuwen heen.

Vanaf 1 dec, www.gemeentemuseum.nl

Ontmoetingen

Wat gebeurt er wanneer je twee objecten van het Tropenmuseum bij elkaar zet? Wat voor verhaal vertellen ze gezamenlijk? Een Afrikaans krachtbeeld ontmoet een Apple computer en een kunstwerk met portretten van Marlene Dumas een Duitse staalkaart met veertig verschillende oogkleuren. Het museum brengt in Onverwachte ontmoetingen een ode aan zijn eigen verzamelingen – triviale of juist uiterst kostbare dingen. Wat zeggen ze over de wereld van toen en nu, beeldvorming en contacten tussen verschillende culturen?

30 nov. Tropenmuseum. www.tropenmuseum.nl

Rijksakademie Open

Tijdens RijksakademieOPEN tonen 56 kunstenaars nieuw werk in hun atelier en bieden zo een blik op de toekomst van de kunst. De kunstenaars hebben zich een jaar lang geconcentreerd op onderzoek en de productie van nieuw werk. Zij tonen uitkomsten van werkprocessen en resultaten van veelvuldig experimenteren. Naast de presentaties zijn er performances, verschillende soorten rondleidingen, Rijksakademie Talks en een kinderatelier.

1 en 2 dec. www.rijksakademie.nl

Licht op het IJ

Een expositie waarbij vijf lichtkunstenaars hun lichtkunst laten zien in het Muziekgebouw aan 't IJ. Zij werkten een idee uit om van het IJ een nieuwe, internationaal gewaardeerde, uitgaansplek in Amsterdam te maken. T/m 22 dec, 10.00 - 23.00 uur. www.lichtophetij.nl.