Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Acht jaar in cel en tbs-kliniek, maar nooit behandeld

Nabil noemt zichzelf ‘de tbs-Marokkaan’.
Nabil noemt zichzelf ‘de tbs-Marokkaan’.

3DOC: Code Rood TBS Ned. 3, 21.35 - 22.30 uur

Documentairemaker Jessica Villerius leerde Nabil kennen toen ze een documentaire maakte over het werk van de reclassering. Na ruim 8,5 jaar opsluiting (gevangenisstraf en tbs) zette hij de eerste stappen in de buitenwereld, begeleid door de reclassering. Hij omschrijft zichzelf cynisch als ‘de tbs-Marokkaan’.

Nabil liet Jessica Villerius zijn medische dossier lezen en dat leidde tot een nieuwe documentaire die vanavond wordt uitgezonden: Code Rood TBS.

Uit zijn dossier blijkt volgens Villerius dat Nabil niet behandeld is voor zijn borderlinestoornis tijdens de jaren dat hij in een tbs-kliniek verbleef. Hij wilde wel meewerken, maar er werden alleen maar steeds nieuwe diagnoses gesteld.

Helaas wilde de kliniek niet ingaan op de aantijgingen omwille van Nabils privacy. Daarom moeten we afgaan op wat in de documentaire wordt gesteld. Of het in dit geval waar is, valt niet te controleren, maar dat het voorkomt – niet of nauwelijks behandelen – is bekend. Advocaten klagen er al jaren over. Psychiater Ernst Ameling suggereert dat de klinieken er een financieel belang bij hebben. Omdat steeds minder mensen tbs opgelegd krijgen, houden klinieken ‘de achterdeur dicht’.

Zorgwekkend is dat het toezicht op de blijkbaar onbehandelde Nabil wel wordt gestaakt. Inmiddels heeft hij zich volgens Villerius vrijwillig bij een kliniek gemeld, omdat hij behandeld wíl worden voor zijn agressieproblemen.