Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Abbas verzoekt Verenigde Naties om een ‘geboorteakte’ voor Palestina

Abbas tijdens zijn speech voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Foto AP / Richard Drew

In een speech voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas de leden gevraagd om een ‘geboorteakte’ voor een Palestijnse staat uit te geven. De VN stemmen vanavond over de Palestijnse aanvraag de status op te waarderen van ‘entiteit’ tot ‘staat die geen lid is’.

“We roepen de algemene vergadering op om een geboorteakte uit te geven voor de staat Palestina.” - Mahmoud Abbas

Volgens Abbas is de aanvraag de enige mogelijk om de zogeheten twee-statenoplossing te redden.

Aanvraag krijgt grote meerderheid

Het staat vast dat de Palestijnse aanvraag een grote meerderheid krijgt in de Algemene Vergadering. Zeker 14 Europese landen zijn onder de voorstemmers. Nederland zal zich onthouden van stemming.

Die status, dezelfde als die van het Vaticaan, wordt gezien als een erkenning van de Palestijnse staat, schreef onze correspondent in Isreal Leonie van Nierop vandaag in NRC Handelsblad.

Met de status kunnen de Palestijnen toegang krijgen tot internationale organen als het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, waar ze klachten tegen Israël kunnen indienen. (…) De Palestijnen spreken in hun motivatie voor de aanvraag niet over het Strafhof. Zij noemen de aanvraag een vreedzame poging om de zogeheten twee-statenoplossing te redden. Een Palestijnse staat naast Israël, zoals de Verenigde Naties dat in 1947 – donderdag exact 65 jaar geleden – voor ogen hadden.

De westerse landen zijn verdeeld over de aanvraag. Omdat hun steun de overwinning meer gewicht zou geven, hopen de Palestijnen zoveel mogelijk EU-landen achter zich te krijgen, en richt Israël zich op Europa om dit te verhinderen.