Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

100 meldingen over cardiologie Spijkenisse

Zo’n honderd patiënten en nabestaanden van patiënten die zijn behandeld op de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, hebben zich gemeld bij letselschadeadvocaat Rob Vermeeren.

De afdeling is vorige week gesloten en de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het ziekenhuis twee weken geleden onder verscherpt toezicht geplaatst. De vier cardiologen werken zes weken niet.

Onder de honderd mensen die zich gedupeerd achten, zitten „veel patiënten met echt serieuze klachten over medische fouten”, zegt Vermeeren. „En ook wel wat patiënten die zich onheus bejegend voelen. Sommige dokters worden beschreven als arrogant en non-communicatief. De patiënt voelt zich dan al ongemakkelijk en als er dan dingen gebeuren die hij niet begrijpt of die achteraf niet goed bleken te zijn, dan is het gebrek aan communicatie erger.” Een paar nabestaanden hebben aangifte gedaan tegen een cardioloog wegens poging tot doodslag.

De schadeverzekeraar van het Ruwaard van Putten, Medirisk, zou gisteren een gesprek hebben met de directie van het ziekenhuis.

Uit onderzoek van een extern bureau, in opdracht van het ziekenhuis, bleek dat bij vijftien hartpatiënten die in 2010 zijn overleden de cardiologen zijn „tekortgeschoten in de behandeling”. Nog eens 36 dossiers van dat jaar overleden hartpatiënten roepen vragen op, omdat gegevens ontbreken. Nu gaat het Ruwaard van Putten alle sterfgevallen in het ziekenhuis onderzoeken, ook die van 2011 en 2012. Daarnaast wordt onderzocht wie wat wanneer wist op de afdeling cardiologie.

Volgens de inspectie, die de afdeling onlangs onderzocht, ging er veel fout. De cardiologen „evalueerden hun ingrepen en het welzijn van de patiënten niet goed. Complicaties na een operatie registreerden ze niet en ze bespraken die niet met collega-specialisten van andere afdelingen.” In het weekend was de dienstdoende cardioloog vaak moeilijk inzetbaar.