Zuurstokroze tussendoortje

Populaire. Regie: Régis Roinsard. Met: Romain Duris, Déborah François, Bérénice Bejo. In: 12 bioscopen.

Dat er zoveel leuke kauwgompopliedjes over het kantoorleven en de typemachine bestaan! In Populaire, een zuurstokroze Franse romkom over de typemachine als metafoor voor een My Fair Lady-achtig verhaal over een seksueel lichtelijk gefrustreerde verzekeraar die zijn nieuwe secretaresse pas leert waarderen als zij wereldkampioen sneltikken is geworden, zijn er heel wat te horen. Gilbert Becaud zingt La machine à écrire, een rumba met getypte percussie. Les secrétaires is een chachacha van Jack Ary. Dactylo Rock van Les chausettes noires is onvervalste rock-’n-roll. Gelukkig is de soundtrack ook te koop.

Populaire is na The Artist de tweede retrofilm uit Frankrijk die met een groot publiek flirt. De cameraman van The Artist werd ingehuurd om ditmaal het Technicolor van Hollywood op te roepen en Bérénice Bejo (Peppy Miller in The Artist) kreeg een bijrol als de pianojuf die de onschuldige provinciaalse Rose Pamphyle vingervlug moet helpen worden.

Romantische held is hartenbreker Romain Duris, die zich een stijve kaak aanmat waardoor hij als een dubbelganger van Guy Pearce (Lawless) door het leven gaat en er stukken minder knap uitziet dan gewoonlijk. Maar ach, zelfs de romantische verwikkelingen en de hint dat Rose heel goed weet hoe ze én kuis moet blijven én de sociale ladder bestijgen, zijn eigenlijk maar bijzaak bij al het geram op die pastelkleurige Hermes Ambassador schrijfmachines. Roinsard laat tikken eruit zien als een olympische sport. Maar Populaire is vooral een zoetje tussendoor voor iedereen die van Mad Men houdt, maar even geen zin heeft in cynisme.