Zeillegende Ben Ainslie niet meer naar de Spelen

De Brit wil wel deelnemen aan de America’s Cup.

Rotterdam. Ben Ainslie doet over vier jaar niet mee aan de Olympische Spelen. De 35-jarige Britse zeillegende maakte gisteren bekend in 2016 niet van de partij te zijn in Rio de Janeiro. Ainslie, die viermaal olympisch goud won en een keer zilver, is de succesvolste zeiler aller tijden.

Ainslie liet na de Spelen van Londen de mogelijkheid open nog vier jaar door te gaan, maar heeft nu besloten zijn olympische carrière te beëindigen. Reden is dat hij zich gaat toeleggen op deelname aan de America’s Cup, het oudste en meest prestigieuze zeilevenement, dat Groot-Brittannië nog nooit wist te winnen.

„Afstand doen van de Olympische Spelen was geen gemakkelijke beslissing. Na ‘Londen’ wilde ik wat tijd om na te denken over mijn toekomst en de volgende uitdaging”, verklaart Ainslie, levenspartner van de Nederlandse zeilster en olympisch medaillewinnares Marit Bouwmeester. „Maar ik heb een geweldige olympische carrière gehad. De America’s Cup is altijd al een doel voor me geweest.”

Ainslie debuteerde in 1996 op de Spelen van Atlanta met zilver in de Laser-klasse. Vier jaar later in Sydney behaalde hij goud op dat onderdeel.

Ainslie besloot na 2000 over te stappen naar de Finn-klasse – met nog meer succes. In die open boot won hij de afgelopen drie Spelen drie keer een gouden medaille. Novum