Waarom niet Mitt Romney als minister van Financiën?

Zou Barack Obama briljant of gek zijn als hij zijn voormalige tegenstander bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vraagt om zijn nieuwe minister van Financiën te worden? Waarschijnlijk allebei. Toch heeft de Republikein het juiste cv, en de Democraat moet de vacature zien te vullen die ontstaat door het vertrek van Tim Geithner.

De markten zouden de keuze vermoedelijk begroeten als een poging tot samenwerking tussen de twee grote partijen. Maar in werkelijkheid heeft wellicht geen van beiden genoeg zelfbeheersing om de ander niet de nek om te willen draaien.

De minister van Financiën die in 2013 nodig is, moet in staat zijn met Republikeinen en Democraten samen te werken om tot een forse inkrimping van de begroting te komen, met hervormingen van de belastingen en de sociale voorzieningen. De ideale kandidaat begrijpt het bedrijfsleven en biedt beleggers het vertrouwen dat Washington een gezondere begroting zal opstellen en rekening zal houden met hun zorgen.

Door zijn achtergrond zou Romney een bijna perfecte kandidaat kunnen zijn. Zijn in de private-equitysector opgedane kennis moet hem kunnen helpen overtollige uitgaven in de federale begroting te schrappen. Hij heeft immers toegegeven al eerder mensen te hebben ontslagen. En wie kan nu beter de tekortkomingen van de belastingwetgeving aanwijzen dan iemand die carrière heeft gemaakt – en honderden miljoenen dollars heeft verdiend – door gebruik te maken van de mazen in de wet?

Bovendien heeft Romney als gouverneur van Massachusetts tien jaar lang zijn sporen verdiend met het in evenwicht brengen van de begroting van die staat. Hij zou precies het soort ervaring in de particuliere sector met zich meebrengen waarvan hij tijdens de campagne vond dat de regering-Obama die miste.

Hij zou dit alles ook nog eens kunnen doen in een geest van samenwerking; hij zou verantwoording moeten afleggen aan de president, maar serieuzer worden genomen bij de onderhandelingen met de Republikeinen. Omdat hij in Massachusetts te maken heeft gehad met een wetgevende vergadering die voor 85 procent Democratisch was, zou hij zich thuis moeten voelen in het team van Obama.

Romney’s ego zou het lastig voor hem kunnen maken om voor iemand anders te werken. Maar dit zou wel eens zijn laatste kans kunnen zijn om zijn ambitie te vervullen om het land te dienen.

De president heeft vorige week zelfs herhaald dat hij ernaar uitzag door zijn voormalige opponent te worden geadviseerd inzake begrotingskwesties. Zou een groot gebaar zoals dit minder vergezocht kunnen zijn dan het lijkt? Waarschijnlijk niet, maar het zou garant staan voor heerlijk ongemakkelijke kabinetszittingen.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.

    • Daniel Indiviglio