Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN: extreem weer moet leiden tot actie tegen klimaatverandering

Door droogte verlepte maiskolven in Bennington, Verenigde Staten. Foto AP / Nati Harnik

Extreme weeromstandigheden overal op de wereld zouden aanleiding moeten zijn voor daadkrachtige besluiten op de maandag begonnen klimaattop in Qatar. Dat heeft het hoofd van het Weeragentschap van de VN gezegd. Er zou meer nodig zijn dan alleen het omlaag brengen van de uitstoot van broeikasgassen.

Michel Jarraud van het Weeragentschap zei vanavond tegen persbureau Reuters dat “klimaatverandering plaatsvindt voor onze ogen”. Hij noemde als voorbeeld dat de hoeveelheid ijs in de Arctische Oceaan boven Canada in september is gekrompen tot een laagterecord. Ook zouden de eerste tien maanden van 2012 de op negen na warmste maanden zijn sinds het begin van de temperatuurmeting halverwege de negentiende eeuw.

De lidstaten van de VN moeten “opschieten” en “veel beter op schema liggen”, aldus het hoofd van het VN-secretariaat voor klimaatverandering Christiana Figueres. De boodschap van deze klimaattop zou volgens Figueres duidelijk moeten zijn. Ze vindt dat ook de Verenigde Staten de strijd tegen klimaatverandering serieus moeten nemen vanwege natuurrampen als orkaan Sandy.

Geen doorbraken verwacht op conferentie

De verwachtingen van de conferentie, die twee weken duurt, zijn echter niet hooggespannen. Het Kyoto-protocol, het enige internationale verdrag, loopt aan het eind van dit jaar af en de EU heeft weliswaar ingestemd met een verlenging, maar het heeft zijn betekenis verloren, nu de meeste landen er geen vervolg aan willen geven.

Onze klimaatredacteur Paul Luttikhuis zei maandag geen doorbraken te verwachten op de conferentie:

“Op de klimaattop van vorig jaar, in het Zuid-Afrikaanse Durban, is afgesproken dat de partijen het voor 2015 eens moeten zijn over een nieuw verdrag, dat dan in 2020 in werking zou moeten treden. Met andere woorden: ze hebben nog drie jaar en daarom worden afspraken pas ergens in 2014 verwacht. De zorgen zijn er, maar daar blijft het ook bij. De kans op een doorbraak in Doha is dan ook heel klein. Ik verwacht eigenlijk helemaal geen afspraken over de grote bulk.”