In beeld

Vijftigste sterfdag van ‘ijzeren dame’ koningin Wilhelmina

Vandaag is het de vijftigste sterfdag van koningin Wilhelmina (1962). Ze droeg ertoe bij dat het koningshuis crises wist te overleven. Wilhelmina was volgens haar biograaf Cees Fasseur 'een dame van ijzer'. Met haar moeder, koningin Emma, luidde Wilhelmina een periode in van vrouwelijk koningschap die nu al meer dan 120 jaar duurt, veel langer dus dan de driekwart eeuw van de drie 19de-eeuwse koningen. Dat wordt nog wennen als prins Willem-Alexander straks de troon zal bestijgen.
Prinses Wilhelmina brengt een driewerf hoera op Koningin Juliana en Prins Bernhard tijdens een kinderaubade op 5 mei 1960 in de tuin van Het Loo.
ANP
De Troonrede wordt in 1939 voorgelezen door koningin Wilhelmina. Prins Bernhard en prinses Juliana zitten in de zetels naast haar.
ANP
Koningin Wilhelmina en Juliana.
ANP
Prinses Juliana met prinses Marijke op haar armen. Achter Juliana staat koningin Wilhelmina, rechts de prinsesjes Irene en Margriet, links prinses Beatrix.
ANP
Wilhelmina bezoekt een openbare schuilplaats op de Tweede Weteringsplantsoen in Amsterdam.
ANP
Wilhelmina en Juliana in de tuin van paleis Soestdijk.
ANP
Koningin Wilhelmina verlaat het Olympisch Stadion nadat ze de opvoering van het Spel der vrije jeugd van Vrij Europa bijwoonde. De opvoering werd verzorgd door o.a. leden van de AJC.
ANP / Ge van der Werff
"Lang leve koningin Juliana". Met deze woorden stelt prinses Wilhelmina op 4 september 1948 om twaalf uur precies de nieuwe koningin aan Nederland voor. Koningin Juliana en prins Bernhard luisteren naar deze woorden op het balkon van het Paleis op de Dam.
ANP
Koningin Wilhelmina gefotografeerd tijdens een galadiner in het paleis met de regering.
ANP
Niet gedateerde foto van Koningin Wilhelmina met haar dochter prinses Juliana en kleindochters Beatrix en Irene in Ottowa.
ANP
Eén van de strooibiljetten die door Engelse vliegtuigen boven Nederland werden uitgegooid. De koningin geeft uitleg in een gedicht van haar vlucht naar Engeland.
ANP