Veiligheidsraad: einde geweld Congo - ‘rebellen beginnen terugtrekking’

Rebellen van M23 bereidden zich vandaag voor om zich terug te trekken uit een deel van het vorige week door hen veroverde gebied in het oosten van Congo. Foto Reuters / Goran Tomasevic

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vanavond de M23-rebellen die tegen het Congolese regeringsleger strijden veroordeeld en eist een einde aan het geweld in het oosten van Congo. De rebellen zouden vanmiddag een begin hebben gemaakt met terugtrekking uit het door hun veroverde gebied.

De raad nam vanavond unaniem een resolutie aan waarmee het wapenembargo en andere sancties tegen gewapende groepen in Congo tot 1 februari 2014 worden verlengd. Verdere sancties tegen de leiders van rebellenbeweging M23 en diegenen die M23 steunen worden overwogen, aldus de Veiligheidsraad. Aangenomen wordt dat de rebellen steun krijgen van Rwanda.

De rebellen van M23 hebben de afgelopen weken forse terreinwinst geboekt. Ze hebben onder andere de provinciale hoofdstad Goma ingenomen. Strijders van M23 begonnen zich vanmiddag terug te trekken uit het gebied dat ze vorige week innamen, mogelijke vanwege druk van de internationale gemeenschap. Rebellenleider Sultani Makenga zei tegen persbureau AP dat M23 zich zal houden aan het ultimatum van regionale leiders om zich uiterlijk vrijdag uit Goma terug te trekken.

Regering wil pas na terugtrekking met rebellen praten

In Goma werd volgens AP sceptisch gereageerd het nieuws omdat een onderminister van de rebellen eerder vandaag nog had gezegd dat M23 zich alleen terugtrekt als president Joseph Kabila instemt met de eisen van grootschalige landelijke hervormingen en onderhandelingen. Kabila wil juist niet met M23 praten zolang ze Goma bezet houden.

Internationaal is er bezorgdheid dat Congo uit elkaar zal vallen als de opmars van M23 niet wordt gestuit. De rebellenbeweging heeft de beschikking over een grote hoeveelheid wapens, waaronder zwaar geschut. De buurlanden van Congo overwegen een vredesmacht te sturen die de orde in het door M23 veroverde gebied moet herstellen.

    • Pim van den Dool