Van Ojik: GroenLinks moet beter luisteren naar leden

Foto ANP / Jerry Lampen

De fractievoorzitter van GroenLinks, Bram van Ojik, vindt dat zijn partij meer moet luisteren naar de leden. Dat schrijft hij in een e-mail die vanavond aan de leden wordt gestuurd. In de mail bespreekt Van Ojik de problemen de hebben geleid tot de grote verkiezingsnederlaag van 12 september.

Van Ojik ging de afgelopen weken het land in om gesprekken te voeren met groepen leden. Veel van hen vinden volgens de NOS dat er te veel afstand is ontstaan tussen de politici van GroenLinks en de leden. Volgens Van Ojik is die afstand ontstaan vanaf het moment dat GroenLinks steun gaf aan de politiemissie in Kunduz. Dat besluit zou niet goed gepeild zijn bij de achterban.

Rondom de verkiezingen zelf gingen er volgens Van Ojik ook dingen niet goed. Hij kwalificeert de gang van zaken rond het lijsttrekkersreferendum als “een rommeltje”. Van Ojik wil dat GroenLinks zich inhoudelijk weer beter gaat profileren. “Onze partij heeft een concreet programma nodig dat laat zien wat groene politiek kan betekenen voor burgers die de keuze voor duurzaamheid al hebben gemaakt, of willen maken”, aldus de fractievoorzitter in de brief.

GroenLinks is intern nog bezig de verkiezingsuitslag te evalueren. In januari 2013 komt de evaluatiecommissie met haar rapport, dat zich uitstrekt van de oprichting van GroenLinks tot het aftreden van partijleider Jolande Sap en het terugtreden van het partijbestuur, begin oktober.