Unicum: er werd maandag niemand neergeschoten of -gestoken in NYC

Afgelopen maandag is er in New York niemand vermoord, doodgeslagen, neergeschoten of neergestoken. Dat is volgens de politie in de recente geschiedenis nog nooit voorgekomen. Het unicum past overigens in een trend: het moordcijfer in New York komt dit jaar naar verwachting uit op het laagste niveau sinds 1960.

Foto AFP / Timothy A. Clary

Afgelopen maandag is er in New York niemand vermoord, neergeschoten of neergestoken. Dat is volgens de politie in de recente geschiedenis nog nooit voorgekomen. Het unicum past overigens in een trend: het moordcijfer in New York komt dit jaar naar verwachting uit op het laagste niveau sinds 1960.

Politiewoordvoerder Paul Browne zei vanavond tegen persbureau Reuters dat niemand zich bij het politiekorps kan herinneren dat New York eerder zo’n vreedzame dag meemaakte als maandag. Er kwam bij de politie geen enkele melding binnen van een schiet- of steekpartij. Voor een stad met acht miljoen inwoners is dat uiterst zeldzaam.

Twitter avatar NYPDnews NYPD NEWS No one reported shot/stabbed/slashed Monday, a ‘nice way to start the week’ - NY Daily News: http://t.co/hvqUUWL3 http://t.co/kFz77lpi

Het aantal moorden in New York is dit jaar sterk afgenomen: tot nu toe vonden er 366 plaats, tegenover 472 op hetzelfde moment vorig jaar. Dat is een daling van 23 procent. Ter vergelijking: in Chicago, dat ‘slechts’ 2,7 miljoen inwoners heeft, werden dit jaar al 462 moorden gepleegd. De criminaliteit in New York neemt overigens niet af. Die legt zelfs drie procent hoger dan vorig jaar.

De lokale krant The Daily News vierde het vreedzame begin van de dag vandaag als volgt op de voorpagina:

Dinsdagochtend om 11:20 werd in Brooklyn een man neergeschoten, waarmee een einde kwam aan de geweldloze periode die zondagavond rond half elf begonnen was.

    • Pim van den Dool