Uitgelicht

Film

Star Trek (J.J. Abrams, 2009, VS). Peperdure, geslaagde poging om een roestig filmmerk nieuw leven in te blazen. Na 43 jaar, 726 tv-episodes en tien speelfilms is de geschiedenis van het Star Trek universum in marmer gehouwen. Abrams geeft zichzelf de vrije hand doordat de wrokkige tijdreiziger Nero dat universum grondig overhoop schopt. Kirk en Spock krijgen trauma’s die hun karakters reliëf geven. De film heeft meer dan voldoende vaart en werveling om de wormgaten in de bomvolle plot te maskeren.RTL 7, 20.30-23.00u.

Jeepers Creepers ( Victor Salva, 2001, D/VS). Formulehorrorfilm waarin, na films als de Scream-trilogie (waarin de personages tegen elkaar zeggen aan welke film ze de situatie waarin ze verkeren doet denken) de principes van The Texas Chainsaw Massacre en Steven Spielbergs Duel opnieuw werden uitgevonden: de kannibalistische boeman in Hillbilly-land is hier weer een serieus monster. RTL7, 23.05-00.50u.

The Ghost and the Darkness (Stephen Hopkins, 1996, VS). Avonturenfilm, waarin twee leeuwen de aanleg van een spoorbrug in het Oost-Afrika van 1898 bemoeilijken. Wekt de indruk dat gekoloniseerde volkeren zeer ingenomen waren met een fatsoenlijke, idealistische blanke. Met Val Kilmer en Michael Douglas.BBC 1, 01.15-02.55u.

Informatief

Sta op tegen kanker. Benefietshow waarin patiënten, artsen en artiesten een lans breken voor meer wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte. Met o.a. Kane, Gerard Joling, Bløf, Don Diablo, Trijntje Oosterhuis, Sara Kroos, Nick & Simon, Giel Beelen, Claudia de Breij, Irene Moors, Jochem Uytenhaage, Gers Pardoel, Patrick Lodiers, Jan Kooijman, Tineke Schouten, Neelie Kroes, Andre Kuipers en Marco Borsato. Ned.1, 20.30-22.05u.

Des Racines & des Ailes. Documentaireserie over Franse landschappen. Vandaag over het uiterste zuidwesten: van Hendaye, waar de Pyreneeën uit de Atlantische Oceaan verrijzen, via Frans Baskenland door de bergen naar de Cirque de Gavarnie, waar een ruim 400 meter hoge waterval zich in een ooit door gletsjers gevormd, komvormig dal stort. TV5, 21.00-23.00u.

The Culture Show. Andrew Graham-Dixon praat met thrillerauteur Lee Child, wiens populaire boeken over de rondzwervende ex-militair Jack Reacher nu geresulteerd hebben in een film met Tom Cruise in de hoofdrol. De Amerikaanse singer-songwriter Beck brengt een nieuwe plaat uit door middel van het publiceren van de bladmuziek. Hij laat het aan anderen over om die uit te voeren. Michael Smith onderzoekt of dat Becks commentaar is op de downloadcultuur. Verder onder meer de aanstaande opening van de tentoonstelling van Europese meubelkunst in het V&A Museum. BBC 2, 23.00-23.30u.