Tahrirplein stroomt vol tegen Morsi

Anti-Mursi protesters chant anti-government slogans in Tahrir Square in Cairo November 27, 2012. Tens of thousands Egyptians protested on Tuesday against President Mohamed Mursi in one of the biggest rallies since Hosni Mubarak's overthrow, accusing the Islamist leader of seeking to impose a new era of autocracy. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Anti-Mursi protesters chant anti-government slogans in Tahrir Square in Cairo November 27, 2012. Tens of thousands Egyptians protested on Tuesday against President Mohamed Mursi in one of the biggest rallies since Hosni Mubarak's overthrow, accusing the Islamist leader of seeking to impose a new era of autocracy. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Reuters

In Egypte zijn gisteravond op het Tahrirplein in Kairo grote protesten geweest tegen president Morsi. Duizenden demonstranten kondigden, na wat relletjes bij aanvang, het begin van een nieuwe bezetting aan. De aanwezigen eisten volgens NRC-correspondent Gert van Langendonck onder andere dat Morsi’s decreet wordt ingetrokken, waarin hij zichzelf tijdelijk ongekende bevoegdheden toekende. Anderen zijn nog radicaler en roepen op tot zijn vertrek. Volgens Van Langendonck is het opvallend dat er ook veel welgestelde mensen meeliepen in de marsen richting het Tahrirplein: „Het gaat verder dan de gebruikelijke activisten en straatvechters. Dat betekent dat het protest breed gedragen wordt, er zijn bijvoorbeeld ook aanhangers van Mubarak.” De oude leuzen van vorig jaar januari, toen president Hosni Mubarak werd afgezet, werden door de demonstranten nu herhaald. NRC