Strijd in Franse partij UMP escaleert: Fillon stapt eruit

Nicolas Sarkozy mengt zich in de strijd om zijn opvolging.

Parijs. De Franse oud-premier François Fillon heeft gisteren, in een nieuwe escalatie van de ruzie in de oppositie, een eigen fractie in het parlement opgericht, afgescheiden van de rest van zijn partij UMP. Hij reageert daarmee op de weigering van partijsecretaris Jean-François Copé om nieuwe verkiezingen onder de leden uit te schrijven over het leiderschap van de partij. De verkiezingen van 19 november hebben geleid tot chaos in de partij. Copé en Fillon, die beiden ongeveer de helft van de stemmen kregen, betwisten elkaar de overwinning.

Fillon scheidde zich met zijn getrouwen af na een gesprek met de Franse oud-president Nicolas Sarkozy, die zich voor het eerst rechtstreeks mengt in de strijd om zijn opvolging. Sarkozy en Fillon deden geen mededelingen over het gesprek dat zij maandag voerden, maar vertrouwelingen van de twee zeiden dat Sarkozy de stembusgang wil overdoen om „een escalatie” te voorkomen. Fillon eist nu nieuwe voorverkiezingen binnen drie maanden. Hij zegt dat hij zijn eigen parlementaire groep opheft als er nieuwe verkiezingen komen.

Al meteen toen de overwinning van Copé bekend werd, betwistte Fillon de uitslag van de stembusgang. Copé won de verkiezingen met een miniem verschil. Hertelling leidde eerst tot de zege van Fillon, maar maandag bevestigde een beroepscommissie dat Copé toch de nieuwe partijvoorzitter is, na een hertelling van de stemmen. Fillon trekt de legitimiteit van de beroepscommissie in twijfel. afp