Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Strafzaak tegen ex-neuroloog opgeschort - ‘inhoudelijke behandeling in najaar’

Het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Sinds 1992 zou J.S. jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson hebben gesteld. Foto ANP / Koen van Weel

De strafzaak tegen de ex-neuroloog Ernst J.S., volgens het Openbaar Ministerie de grootste medische strafzaak ooit, is opgeschort tot 17 december omdat er meer tijd nodig is om alle processtukken te bestuderen.

Op 17 december wordt besloten wanneer de nieuwe regiezitting plaatsvindt, vermoedelijk wordt dat maart of april. Een inhoudelijke behandeling van de zaak zou dan in het najaar van 2013 van start kunnen gaan, aldus NRC-redacteur Annette Toonen die de zaak volgt.

Zaak tegen J.S. breidt zich uit

Sinds 1992 zou J.S. jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson hebben gesteld. Vandaag maakte het Medisch Spectrum Twente (MST), waar de arts jaren heeft gewerkt, nieuwe feiten bekend: bij dertien van zijn patiënten zijn mogelijk onnodig neurochirurgische operaties of hersenbiopsies verricht. Letselschadespecialist Yme Drost gaat namens drie cliënten aangifte doen tegen twee neurochirurgen van het Twentse ziekenhuis. Een van hen zit voorlopig thuis.

Advocaat Frank van Gaal van de ex-neuroloog verzocht vandaag de mogelijk onnodig uitgevoerde neurochirurgische operaties te betrekken in de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie liet weten daar niet voor te voelen, omdat in de negen dossiers waarop de zaak is gebaseerd geen sprake is van onnodige chirurgie.

Verdacht van 21 stafbare feiten

Het Openbaar Ministerie verdenkt de aan medicijnen verslaafde ex-neuroloog van in totaal 21 strafbare feiten. J.S. wordt verdacht van het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel. Verder wordt hem verweten zijn patiënten in hulpeloze toestand te hebben gebracht en gelaten.

Ook stelt justitie hem verantwoordelijk voor de zelfdoding van een vrouw die hij behandelde. Verder wordt hem valsheid in geschrifte ten laste gelegd, zou hij receptenblokjes hebben gestolen met daarop namen van andere artsen en bijna negentigduizend euro hebben ontvreemd uit een kas van een stichting waar hij voorzitter van was.

De neuroloog weigert mee te werken aan een psychologisch onderzoek, zei Van Gaal vandaag in de rechtbank. Waarom zijn cliënt niet wil meewerken aan het onderzoek kon zijn advocaat niet toelichten. J.S. was woensdag niet in de rechtszaal aanwezig.