Single blijkt gewone restaurantgast

None

Alleen uit eten. De meeste singles peinzen er niet over. Veel te ongemakkelijk, zo alleen aan een tafeltje. De KHN (Koninklijke Horeca Nederland) zou dat graag anders zien. Ons land kent zo’n 2,6 miljoen alleenstaanden. Flink wat potentiële klanten dus, waar de worstelende horecasector om zit te springen. Maar hoe halen ze die allenige eters binnen? Door ze niet aan een lullig achteraf-tafeltje bij de wc’s te zetten, blijkt uit onderzoek dat de KHN heeft laten doen. En ook op andere vlakken verschillen de wensen van solo-eters niet erg van die van ‘gewone’ klanten. Ze zijn vooral op zoek naar vriendelijk personeel, schappelijke prijzen en niet te grote porties. Er is inmiddels een website (alleeneten.nl) met adressen die zijn getest op hun gastvrijheid jegens de solo-eter en in een aantal horecagelegenheden staan tegenwoordig zogenaamde ‘aanschuiftafels’. Daaraan kan de alleeneter plaatsnemen en – desgewenst – in contact komen met anderen.

Alleen voor jezelf kóken is weer een andere zaak. Ik herinner me dat ik als single buitengewoon gefixeerd was op het beperken van de afwas. Onoverkomelijk vond ik het, om vier pannen vies te maken voor één bord eten. Bij onderstaand recept valt de vaathoeveelheid mee. Een fijn voorgerecht, maar met wat brood erbij ook een prima hoofdmaaltijd.

Fruit de fijngesneden ui in wat olijfolie op een matig vuur, tot ’ie zacht en glazig is. Doe de kaneelstok, de kruidnagels, het steranijsje, de chilivlokken en de fijngesneden gember erbij en bak ze even mee tot ze beginnen te geuren. Voeg dan de azijn, de suiker de rozijnen en een flinke mespunt zout toe, plus het sap van een citroen en wat schilletjes en de in reepjes gesneden vijgen. Roer alles goed door, breng het aan de kook en laat het met een deksel op de pan een minuut of twintig zachtjes pruttelen. Haal de deksel eraf, laat de chutney nog 10 minuten zacht koken en zet dan het vuur uit.

Bestrooi de eendenborst met zout en peper. Verhit een koekenpan en leg de borst er met de vetlaag naar beneden in. Bak ’m vijf à zes minuten, tot het vel goudbruin is, draai ’m om en bak de andere zijde even lang.

Leg een bergje aangemaakte slablaadjes op een bord. Laat de eendenborst even rusten, snij ’m in mooie plakjes, drapeer die op de sla en verdeel over het geheel wat vijgenchutney. Wie liever geen vlees eet kan de eend vervangen door feta, daar smaken de vijgen ook goed bij. De chutney die u overhoudt kunt u probleemloos tot de Kerst bewaren en is erg lekker bij een kaasbordje.

    • Roos Ouwehand