Schrijver worstelt met overspel, plagiaat, writer's block

None

Secret Window (David Koepp, 2004)RTL 8, 20.30 - 22.30 uur

In de Stephen King-verfilming Secret Window speelt Johnny Depp horrorschrijver Rainey Mort. Nadat hij zijn vrouw heeft betrapt op overspel woont hij, in afwachting van de echtscheidingsprocedure, alleen in een houten huis aan de rand van een meer. Mort brengt zijn dagen het liefst slapend op de bank door in zijn favoriete kledingstuk, een tot de draad versleten ochtendjas.

Op een dag komt Shooter (John Turturro) langs die Rainey beschuldigt van plagiaat. Die moet binnen vier dagen aantonen dat zijn verhaal twee jaar eerder dan Shooters identieke versie in een tijdschrift is verschenen, zoals Rainey claimt. Anders volgen er repercussies.

Als waarschuwing vermoordt Shooter alvast de hond van Mort.

Secret Window is een psychologische thriller over een schrijver die worstelt met een writer’s block, zijn echtscheiding en de plagiaatbeschuldiging. De locatie blijft vooral beperkt tot het huis van Rainey en, uiteindelijk, de getormenteerde geest van de eens zo succesvolle schrijver.

Dat er iets mis is, blijkt uit een prachtig gechoreografeerd shot. In een van de eerste scènes daalt de camera af in het huis van Mort, zweeft door de kamers en gaat dan dóór een spiegel heen. Visuele krachtpatserij, lijkt het eerst. Tot blijkt dat de wereld achter de spiegel – een andere werkelijkheid – belangrijker wordt dan de fysiek zichtbare wereld.

    • André Waardenburg