Schiet toch eens op de schoonmaker

In Staircases to Nowhere vertellen bejaarde leden van de crew van The Shining over hun werk voor Stanley Kubrick: cameraman, cameratechnicus, ‘continuity girl,’ rekwisietenman, decorbouwer, publiciteitschef. Kubrick maakte de film in Engeland, vandaar dat er uitsluitend Britten voor de camera komen. Over Kubricks eigenzinnigheid en perfectionisme: verhalen over de schrijfmachine die anderhalf uur voor opname nog een andere kleur moest krijgen, over het verven van duizenden tegeltjes met goudkleur en over het maken van de lange shots met rijdende camera. Ook anekdotes over Kubricks moeder die de set bezocht en hoe twee minuten film nog na de première uit de finale werden geknipt. De interviews worden geïllustreerd met fragmenten uit de film.

Staircases to Nowhere is gemaakt door The Elstree Project, dat de geschiedenis probeert vast te leggen van het ‘Britse Hollywood,’ de studo’s van Elstree en Borehamwood nabij Londen. Ruwe opnamen van de gesprekken zijn te zien op de

site van het project, theelstreeproject.org.

In de nieuwe comedyserie Space Janitors maken we kennis met twee schoonmakers, Mike en Darby, die tijdens het aanvegen van een ruimtestation alledaagse problemen bespreken zoals het uitgaan met androïde dames. Intussen achtervolgen buiten allerlei ruimteschepen elkaar, en schieten binnen mensen en stormtroopers elkaar overhoop – zonder de schoonmaakploeg een blik waardig te keuren. „Ze zouden op z’n minst oogcontact kunnen maken”, klaagt Darby, de meest ambitieuze van de twee. „Someday, I’m gonna be somebody someone’s gonna want to shoot at.” De serie neemt allerlei Star Wars-onzin op de hak. Zo vindt Darby in aflevering drie een lichtzwaard (met een afgehakte hand er nog aan). Door de nadrukkelijke geluidseffecten als hij ermee zwaait, denkt hij aanvankelijk dat het een muziekinstrument is.

De documentaire Odessa Girls van Journeyman.tv doet pijn van plaatsvervangende gêne. De camera volgt een touringcar vol Amerikaanse mannen die in Oekraïne op zoek zijn naar een vrouw. Een Irakveteraan weet niets beters te doen dan opscheppen over de gevaren van Bagdad tegen een vrouw. We zien interviews met de mannen apart, die laten merken dat Amerikaanse vrouwen naar hun smaak teveel praatjes hebben. Interviews met sommige Oekraiense vrouwen, die niets kunnen beginnen met de zuipende kerels uit hun eigen land. Een van de dames heeft al snel door dat de Amerikanen het graag hebben over wat ze zelf zoeken, maar niet benieuwd zijn naar hoe een Oekraïense vrouw zich de toekomst voorstelt. En een van de oudste mannen maakt er geen geheim van dat hij uit is op snelle seks. „Ik moet toch proefrijden.”

Bekijk de filmpjes op nrc.nl/webscan.