SBS komt met 'IJsboer zoekt vrouw'

‘IJsboer zoekt vrouw’, grapte een aanwezige gisteravond bij de winterpresentatie van SBS in Amsterdam. SBS 6 komt volgend jaar met een nieuw programma waarin een boer een vrouw zoekt. Of beter, de eigenaar van een boerenbedrijf in De Cocksdorp op Texel, ambachtelijk producent van ijs, zoekt een partner van de vaste wal.

Het is een van de nieuwe programma’s waarmee SBS (SBS 6, Net 5, Veronica) meer kijkers wil trekken. Het marktaandeel van met name SBS 6 ligt al lang ver achter op dat van de concurrentie. Niet alleen op zondag, als de publieke omroep onder meer Boer zoekt vrouw uitzendt, maar ook vrijdags en zaterdags op RTL 4. Beide avonden worden gezien als de ‘hoofdvelden’ van de commerciële tv, waar het meeste geld wordt verdiend. SBS wil in het weekend „agressief programmeren”, zei tv-directeur Remko van Westerloo gisteravond.

Op vrijdag gaat SBS 6 op zoek naar de nieuwe Nederlandse volkszanger in Bloed, zweet & tranen, geholpen door de zoon en dochter van André Hazes. En op zaterdag keert Sterren dansen op het ijs terug. De ijsdanswedstrijd begint om zeven uur, om de concurrentie voor te zijn en ouders met kinderen te trekken. „Zo vroeg is nog nooit geprobeerd in Nederland”, aldus Van Westerloo.

Zo lost SBS 6 op zaterdag een groot probleem op: de zender heeft (nog) geen aansprekende programmering in de vooravond. Hij is niet in staat vanaf zeven uur kijkers te trekken die de hele avond blijven hangen. Net 5 probeert dat met scripted reality: nagespeelde, gedramatiseerde waargebeurde verhalen. SBS 6 kiest nu ook voor het genre.

„In alles wat we doen, willen we blijvend in contact zijn met onze kijkers”, zei algemeen directeur Georgette Schlick gisteravond in Amsterdam. De prestaties van de zenders moeten omhoog, aldus Schlick. „Bovendien willen en moeten we de kijker veel meer bieden dan alleen tv. We gaan hem betrekken.” Dat hoeft niet per se op tv, maar ook digitaal.

In januari komt SBS met een nieuwe digitale dienst waar kijkers films en series kunnen kijken via internet, smartphone en tablet. De dienst heet Kijk.nl en vervangt het oude Veamer.