Rutte: belofte over Grieken deels gebroken

Zijn verkiezingsbelofte dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan, kan premier Rutte naar eigen zeggen niet volledig waarmaken. „Dat deel van de belofte dat er überhaupt geen geld naar Griekenland gaat, kan ik niet handhaven”, zei hij gisteren

Rutte reageerde op vragen over het gewijzigde steunpakket aan Griekenland, waarover de Europese ministers van Financiën maandagnacht besloten. Het bijna failliete euroland krijgt extra lucht nu de rente op de leningen omlaag gaat en de looptijd van leningen wordt verlengd. Dit kost Nederland de komende veertien jaar circa 1 miljard euro.

Toch blijft zijn verkiezingsbelofte grotendeels overeind, vindt Rutte. „Griekenland krijgt geen nieuw steunpakket en er wordt niet afgeschreven op de leningen”, zei Rutte die benadrukte dat concessies in de politiek soms nodig zijn. „Van mijn verkiezingsbelofte blijft het grootste deel overeind.”

De oppositie toonde zich gisteren uiterst kritisch over Rutte, hoewel een groot deel van de Kamer het gewijzigde steunpakket voor de Grieken steunt. Volgens D66-leider Alexander Pechtold is Griekenland de derde verkiezingsbelofte die de premier breekt. Tijdens de verkiezingscampagne had Rutte elke werkende Nederlander duizend euro in het vooruitzicht gesteld en zou de hypotheekrenteaftrek niet worden aangetast. „Er is gebleken dat de premier stoere taal praat”, aldus Pechtold.

Ook SP, PVV en CDA waren kritisch over „de premier met de twee gezichten”, zoals CDA-leider Sybrand van Haersma Buma hem noemde. „Als er geld naar Griekenland moet, omdat het nodig is, dan moet je er ook voor durven staan.”

Coalitiepartner PvdA benadrukt dat Nederland geld verdiende op de leningen aan Griekenland. Nederland kan immers tegen een erg lage rente geld lenen. „Ik vind het eigenlijk wel goed dat we geen winst maken over de rug van de Grieken”, zei PvdA-leider Diederik Samsom.

Morgen wordt in de Tweede Kamer opnieuw gesproken over de steun aan Griekenland. Door toe te geven dat zijn verkiezingsbelofte deels is verbroken, trachtte Rutte nu alvast de angel uit dat debat te halen. Met uitzondering van SP en PVV steunen alle grote partijen de aanpassing van het Griekse steunpakket.