Rel België over aanranding als vrouw verklede student

In België is ophef ontstaan over de aanranding van een verklede student en een daaropvolgend verkleedverbod.

Rotterdam. Het incident in het centrum van Brussel gebeurde in oktober, maar zorgt nu pas voor ophef in België. Op 15 oktober werd een 19-jarige mannelijke student, verkleed als vrouw, beroofd en aangerand door twee allochtone jongens van 15 en 17 jaar oud. Deze zitten nog vast.

De uitdossing van de student aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) was onderdeel van een ontgroeningsritueel: mannelijke studenten waren als vrouw verkleed en andersom. Volgens de politie vormde de kleding van de student mogelijk de aanleiding voor de aanranding.

Belgische media meldden aanvankelijk dat de HUB een ‘verkleedverbod’ had ingesteld na het incident. De vertraging waarmee het nieuws naar buiten kwam, leidde tot speculaties over een doofpot. Later bleek dat de HUB met instemming van de studentenraad het advies gaf het verkleedthema niet meer te gebruiken.

Toch zijn Belgische politici en commentatoren kritisch. Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille vindt dat de HUB en studenten „toegeven aan de druk van misdadigers [...] De studenten hadden massaal in de kleren van het andere geslacht op straat moeten komen.” Eerder dit jaar veroorzaakte de documentaire Femme de la Rue een fel debat over het seksistische gedrag van sommige allochtone mannen op straat. De maakster, Sofie Peeters, roept de studenten ook op tot verzet. NRC