‘Op zondag naar de film was spannend’

Cabaretier Freek de Jonge rook aan de vrijheid en het avontuur met een stiekem bezoek aan De koerier van de tsaar.

None

„Stiekem ging ik als jonge jongen op zondagmiddag naar bioscoop Flora in Zaandam. In het milieu waarin ik opgroeide was de bioscoop sowieso zondig omdat daar onderwerpen aan de orde kwamen die niet in overeenstemming waren met het geloof. Maar op zóndag naar de bioscoop kon natuurlijk al helemaal niet. Op die dag mocht je überhaupt niets sprankelends doen.

„Een ongelovig vriendje had me meegenomen naar De koerier van de tsaar. Een meeslepende avonturenfilm gebaseerd op de roman van Jules Verne en met de Duitse Curd Jürgens in de hoofdrol. Het was zo ongelooflijk spannend. Ik herinner me een zwaard dat in het vuur werd gelegd om er vervolgens de ogen van de koerier mee dicht te schroeien.

„De angst om een bekende tegen het lijf te lopen versterkte die spanning nog eens. De hele middag had ik het gevoel dat ik iets deed wat niet mocht. Tot dan toe was ik vrij braaf geweest. Ik had een moraal hoog te houden en was bang voor de zonde. Had ik een keer niet betaald op het pontje dan lag ik daar de hele nacht wakker van, zo’n jongen was ik.

„Toen ik thuiskwam van De koerier van de tsaar vond ik het moeilijk mijn intense ervaring niet te kunnen delen. Maar het gaf ook een bevrijdend gevoel dat ik zoiets kon doen zonder dat het consequenties had. Het was een coming of age-moment. Het begin van het verkennen van mijn vrijheid.

„Later ging ik nog een stap verder: naar een ultrasofte pornofilm in een bioscoop in Zaandijk. Daar waar ik eigenlijk te jong voor, maar we werden gedoogd door een manke portier. Dat was trouwens wel gewoon op een doordeweekse dag hoor.

„Het grappige is dat ik het in mijn nieuwe show ook over het koeriertje van de tsaar heb. Dat gaat over iets heel anders, maar toch moet ik steeds aan die film uit mijn jeugd denken.”

De voorstelling ‘Circus Kribbe’ van Freek de Jonge is te zien tot en met 7 januari 2013 in de Nederlandse theatersInfo: freekdejonge.nl

    • Adinda Akkermans