Ook illegale moskee- internaten in Utrecht

Ook in Utrecht blijken tientallen kinderen illegaal in moskeeën te verblijven. Dit blijkt uit antwoorden van het gemeentebestuur op raadsvragen, naar aanleiding van een recent artikel in NRC Handelsblad over moskee-internaten.

Twee Utrechtse moskee-internaten hebben geen vergunning om er kinderen te laten wonen. Het gaat om de Sultan Ahmet moskee (28 bedden voor meisjes) en de Stichting Oranje Horizon (41 bedden, waarvan 34 voor jongens en 7 voor de leiding). De gemeente zegt niet te hebben geweten dat in de moskeeën kinderen slapen en onderzoekt nu hoe ze de illegale situatie kan beëindigen, door „handhaving dan wel legalisering”.

Ook in Rotterdam, Arnhem, Breda en in andere steden wonen kinderen in moskeeën, soms illegaal. Overdag gaan ze naar school, de rest van de tijd verblijven en overnachten ze in de moskee. Ze krijgen er godsdienstles en huiswerkbegeleiding. De regels in de internaten zijn streng. De overheid houdt, in tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang, geen toezicht op deze internaten.

In Rotterdam bleken enkele moskee-internaten jarenlang niet te hebben voldaan aan de brandveiligheidsvoorschriften en waren er vermoedens van lijfstraffen. Op de zolder van een van de moskeeën wonen vijftig meisjes, zonder dat de moskee er een vergunning voor heeft. De gemeente en deelgemeente weten er al jaren van en grepen niet in.

Wethouder Hamit Karakus (wonen, PvdA) ontkende in een spoeddebat dat er ooit problemen zijn geweest op het gebied van brandveiligheid. De moskee-internaten waren altijd brandveilig, zei hij in de raad.

Het Utrechtse stadsbestuur zegt geen zicht te hebben op het pedagogische klimaat in de moskee-internaten. Er lijkt „een leemte te zijn in de landelijke regelgeving”, schrijft het college. De Tweede Kamer pleitte eerder voor een vorm van toezicht op deze internaten.