Ook de rechter vindt dat asielzoekers tentenkamp moeten verlaten

. De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp zitten, willen daar niet langer blijven. Een nieuw opgerichte stichting gaat hen helpen; er is een plan ingediend bij burgemeester Van der Laan om een gebouw voor de vluchtelingen klaar te maken. In het plan staat onder meer dat een groep architecten, kunstenaars, journalisten en academici op zoek gaat naar een 'Huis van Hoop' voor de overwegend Afrikaanse vluchtelingen. Met het huis wordt voorkomen dat de vluchtelingen deze winter in tenten slapen. Volgens de initiatiefnemers kunnen ze er weer een menswaardig bestaan opbouwen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft woensdag aangegeven dat het tentenkamp niet langer onder de huidige omstandigheden op de Notweg kan blijven bestaan. Het wordt steeds kouder voor de tentenkampbewoners, het kamp groeit uit zijn voegen en de hulpverleners kunnen niet meer goed voor de asielzoekers zorgen. FOTO MARCEL ANTONISSE/ COPYRIGHT ANTONISSE MEDIA De Amsterdamse burgemeester Van der Laan wil dat de uitgeprocedeerde asielzoekers het tentenkamp in Amsterdam uiterlijk vrijdag verlaten. De rechter geeft Van der Laan gelijk. Foto ANP / Marcel Antonisse

De uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds een paar weken bivakkeren in een tentenkamp in Amsterdam moeten het kamp verlaten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank zojuist bepaald in een kort geding dat de asielzoekers hadden aangespannen tegen de gemeente.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat het kamp aan de Notweg in Osdorp vrijdag weg is, anders gaat hij over tot ontruiming. Omwonenden ervaren overlast en de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van de demonstranten baren zorgen. Het kamp wordt bovendien steeds groter, wat in strijd is met de voorwaarden waaronder Van der Laan het tentenkamp eerder tijdelijk heeft toegestaan. De rechter gaf de burgemeester gelijk.

Kampbewoners zijn niet van plan om vrijwillig te vertrekken

De asielzoekers bivakkeren in het kamp sinds eind september. Ze willen niet terug naar hun land van herkomst, omdat ze daar naar eigen zeggen hun leven niet zeker zijn. De demonstranten houden om 17.00 uur een persconferentie op het kamp over de uitspraak. In een eerste reactie laten ze alvast weten dat ongeveer honderd van de kampbewoners niet van plan te zijn vrijwillig te vertrekken.

Amsterdam hoopt dat de demonstratie op een ‘vreedzame en waardige’ manier beëindigd kan worden, laat een woordvoerder van de gemeente weten aan Novum. Van der Laan vond eerder al tien gemeenten bereid de asielzoekers gedurende dertig dagen op te vangen om ‘bij te komen en te herstellen’. Ze hoeven in die maand niet mee te werken aan terugkeer naar hun land van herkomst.

Gisteren demonstreerden bewoners en sympathisanten van het vluchtelingenkamp in Amsterdam tegen de ontruimingsplannen. Foto ANP / Evert ElzingaGisteren demonstreerden bewoners en sympathisanten van het vluchtelingenkamp in Amsterdam tegen de ontruimingsplannen. Foto ANP / Evert Elzinga

    • Lex Boon