Obama hoopt voor kerst akkoord te sluiten over bezuinigingen

Obama vanavond op een persconferentie in het Witte Huis. Foto AFP / Jewel Samad

Obama hoopt dat het zijn regering en de Republikeinen lukt om voor de kerst een akkoord te sluiten over een pakket aan bezuinigingen. Dat zei hij vanavond op een persconferentie. Een akkoord is nodig om automatische bezuinigingen en lastenverhogingen te voorkomen.

De president zei dat een akkoord over bezuinigingen ervoor moet zorgen dat de schuldenlast van de VS op de lange termijn wordt verminderd. Dit moet volgens Obama wel op een eerlijke manier gebeuren. Hij denkt dat zijn Democraten en de Republikeinen nog een paar weken nodig zullen hebben om een akkoord te sluiten

Obama riep zijn aanhangers vandaag op Twitter op om Congresleden onder druk te zetten om ze te bewegen inderdaad voor kerst een akkoor te sluiten. De president vraagt Amerikanen via Twitter, Facebook en andere social media politici duidelijk te maken dat de tijd dringt.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama “Call your members of Congress. Write them an email. Tweet it using the hashtag #My2K.” —President Obama

Recessie dreigt als er niet snel een akkoord komt

Obama en de Republikeinen hebben tot 1 januari om een compromis te bereiken. Dan wordt automatisch een groot aantal maatregelen van kracht (de zogenaamde ‘fiscal cliff’), die samen zorgen voor een vermindering van het Amerikaanse begrotingstekort met maar liefst 5 procent van het bruto binnenlands product. De VS komen dan door de grote snelheid waarmee dit gebeurt direct weer in een recessie terecht.

Beide partijen verschillen van inzicht over de vraag hoe een fiscal cliff te voorkomen, schreef onze economieredacteur Maarten Schinkel onlangs in NRC Handelsblad:

De Republikeinen willen geen belastingverhoging, maar wel diep snijden in de overheidsuitgaven. Democraten zien dat diametraal anders. Maar er zijn ook openingen: het aanpakken van aftrekposten – van de hypotheekrente tot liefdadigheidsgiften – zijn formeel geen belastingverhoging en dus verkoopbaar aan de achterban. En het snijden in uitgaven is voor Democraten niet onbespreekbaar.

Het is niet zeker of het de Democraten en Republikeinen lukt voor kerst een volledig akkoord te sluiten. Het meest waarschijnlijk is een tijdelijke maatregel die ervoor zorgt dat de klap van 1 januari wordt uitgesteld, waarna een compromis volgt in de eerste helft van 2013.