Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Mogelijk onnodige operaties in Twents ziekenhuis - aangifte tegen neurochirurgen

Het Medisch Spectrum Twente in Enschede, decor van de de grootste medische misdaad ooit in Nederland. ANP / Koen van Weel
Het Medisch Spectrum Twente in Enschede, decor van de de grootste medische misdaad ooit in Nederland. ANP / Koen van Weel

Bij tien patiënten van ex-neuroloog Ernst J.S. is mogelijk ten onrechte een neurochirurgische operatie verricht. Bij drie andere patiënten bestaat twijfel over de noodzaak van een hersenbiopsie, een onderzoek waarbij een stukje weefsel wordt weggehaald uit de hersenen. Dat schrijft nrc.next vanochtend.

Het ziekenhuis waar Ernst J.S. tot eind 2003 werkte, Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, heeft dat volgens de krant bekendgemaakt na onderzoek van 120 patiëntendossiers. Letselschadespecialist Yme Drost doet volgens persbureau Novum aangifte tegen twee neurochirurgen van het ziekenhuis wegens hun mogelijke betrokkenheid.

De rechtszaak tegen de aan medicijnen verslaafde ex-neuroloog Ernst J.S., die in het MST sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde, gaat vandaag van start in Almelo. J.S. wordt verdacht van het opzettelijk benadelen van de gezondheid van patiënten, diefstal en valsheid in geschrifte.

In totaal onderzocht het ziekenhuis 120 operaties. Bij dertien daarvan zijn er aanwijzingen dat deze mogelijk ten onrechte werden uitgevoerd. Die operaties zijn bijna allemaal uitgevoerd door een chirurg tussen 1996 en 2003, na verwijzing door Ernst J.S. Inmiddels zit die neurochirurg in afwachting van verder onderzoek thuis.

De dertien patiënten zijn gisteren persoonlijk benaderd. Of de patiënten klachten hebben overgehouden aan de ingrepen, weet René Brouwer van de raad van bestuur van MST niet.

Het onderzoek staat los van de rechtszaak. Het ziekenhuis laat de onderzoeksresultaten extern toetsen. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht.