Mailtje herinnert VS aan Petraeus-schandaal

„Petraeus & Allen e-mailen me allebei om dit af te handelen”, schreef Jill Kelley op 7 maart aan de burgemeester van Tampa, Bob Buckhorn. Met andere woorden: de hoogste Amerikaanse generaal in Afghanistan, David Petraeus, zou de gastvrouw van cocktailfeestjes in Florida hebben gevraagd of ze wilde voorkomen dat een lokale radio-dj een koran verbrandt.

Dit beeld schetst Kelley in haar e-mailwisseling met Buckhorn, waaruit The New York Times gisteren citeerde. Kelley is een van de hoofdrolspelers in het schandaal rond de afgetreden CIA-directeur Petraeus, dat Washington al weken bezighoudt.

Petraeus trad af toen bleek dat hij een verboden buitenechtelijke relatie had met zijn biograaf Paula Broadwell, ook al toen hij in Afghanistan het bevel voerde. Jill Kelley bracht de affaire aan de orde. Zij bleek daarna zelf een veel e-mailcontact te hebben gehad met generaal John Allen.

Allens benoeming tot hoogste militair van de NAVO is opgeschort zolang de FBI onderzoek doet naar „20.000 tot 30.000 pagina’s” mails tussen Allen en Kelley. Maar dat laat op zich wachten.

Gisteren meldde The New York Times dat vijftien onderzoekers zeven dagen per week met het onderzoek bezig zijn, dat zich inmiddels toespitst op zestig tot zeventig e-mails, „die aan nader onderzoek onderworpen worden”. Wat er in die e-mails staat, meldde de krant niet.

Er doen verschillende verhalen de ronde over de inhoud van de mails. Een politiefunctionaris omschreef ze als seksueel expliciet, medewerkers van het Pentagon noemen ze genant, en medewerkers van Allen zeggen dat het slechts gaat om passages als „you’re a sweetheart”.