Kunstige do-it-yourself mijnenveger draagt steentje bij aan mijnvrije wereld

Foto Mine Kafon / printscreen
Foto Mine Kafon / printscreen Foto Mine Kafon / printscreen

Landmijnen zijn al decennia een wereldwijd probleem. De vorige eeuw zijn er in tientallen landen mijnen gelegd tijdens oorlogen. Tot nu toe worden de mijnen veelal opgeruimd met behulp van detectie en speciaal getrainde honden of ratten. Maar de Nederlands-Afghaanse Massoud Hassani heeft ook iets moois bedacht.

Volgens de International Campaign to Ban Landmines (ICBL) liggen er zo’n 110 miljoen mijnen in zo’n 79 landen. Elk jaar raken naar schatting 20.000 mensen gewond door mijnen. Vooral landen als Angola, Cambodja, Irak, Zimbabwe, Kroatië, Bosnië en Afghanistan zijn zwaar vervuild. Jaarlijks wordt er een paar honderd kilometer land opgeschoond en worden een paar honderdduizend landmijnen verwijderd.

Dat zijn er dus op zich best veel, maar gezien het totaal aantal mijnen, is een mijnvrije wereld voorlopig nog lang niet in zicht. Er blijven er nog steeds heel veel over. Hoe hard de ratten ook hun best doen.

En de honden:

De Afghaanse ontwerper Massoud Hassani, die in Nederland de Design Academy in Eindhoven volgde, weet alles van de mijnenproblematiek. In zijn thuisland moest hij als kind bij het spelen altijd oppassen om letterlijk niet in een mijnenveld terecht te komen.

Zijn jeugd in Kabul inspireerde hem vorig jaar zijn afstudeerproject te wijden aan een simpele, goedkopere, maar effectieve manier waarmee je ook mijnen kan opsporen. Het ziet er bijna uit als een zelfbouw- of Ikea-pakket.

Nu bewezen is dat het prototype werkt, is Hassani in gesprek met fabrikanten om daadwerkelijk over te gaan tot productie op grotere schaal van deze alternatieve mijnenveger.

Op een Tedx-sessie in Utrecht legt de designer het project Mine Kafon nog wat uitgebreider uit:

Het bijzondere project heeft ook in de kunstwereld indruk gemaakt; volgend jaar staat Mine Kafon in het MOMA in New York. Er wordt zelfs een exemplaar opgenomen in de collectie, en in Gallery Slott in Parijs krijgt Hassani zijn eerste solo-expositie.