Kortkolom sport

Voetbalbaas Afrika voor CAS gesleept

Rotterdam. De voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, Issa Hayatou, moet zich verantwoorden bij het internationaal sporttribunaal CAS. De 66-jarige Kameroener liet onlangs een regel opstellen waarmee hij zijn concurrenten bij de komende verkiezingen buitenspel zet. De Liberiaanse bond vecht de reglementswijziging nu aan bij het CAS. Hayatou drukte bij de Afrikaanse landen met succes een regel door die alleen leden van het uitvoerend comité het recht geeft zich te kandideren. De Ivoriaan Anouma en de Zuid-Afrikaan Jordaan, die het volgend jaar maart tegen Hayatou willen opnemen, voldoen hier niet aan. (AP)

Straf speler Shakhtar na onsportieve actie

Nyon. De Braziliaanse spits Luiz Adriano van de Oekraïense club is door de Europese voetbalbond UEFA voor een duel geschorst vanwege het minachten van de fatsoensnormen. Hij moet ook een dag ‘vrijwilligerswerk’ verrichten. Adriano baarde vorige week opzien tegen FC Nordsjaelland. Na een blessurebehandeling schoot een ploeggenoot de bal terug in de richting van de Deense keeper. Adriano snelde langs de stilstaande verdedigers van Nordsjaelland, omspeelde de doelman en maakte de 1-1. Uiteindelijk won Shakhtar met 5-2 en plaatste zich voor de tweede ronde van de Champions League. (Novum)

Eindhoven ontslaat trainer Lammers

Eindhoven. John Lammers is ontslagen als trainer van voetbalclub FC Eindhoven. De Brabantse club staat momenteel op een teleurstellende zestiende plaats in de eerste divisie. Vorig seizoen eindigde FC Eindhoven, met de naar RKC vertrokken Erwin Koeman als coach, op de derde plaats. (Novum)

Tennisser Haase kiest voor Spaanse coach

Rotterdam. Tennisser Robin Haase heeft de Spanjaard Marcos Gorriz als nieuwe coach. Haase, met zijn 56ste plaats de hoogst genoteerde Nederlander op de wereldranglijst, hoopt zich met de nieuwe begeleider in 2013 te revancheren voor een teleurstellend seizoen. (Novum)