Kortkolom kunst

Amy Winehouse in National Gallery

Rotterdam. De National Gallery in Londen heeft een portret van Amy Winehouse aangekocht, dat de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Marlène Dumas vlak na de dood van de 27-jarige Britse zangeres heeft gemaakt. Het schilderij Amy-Bleu, dat door Dumas in doorschijnende kleuren is geschilderd op basis van foto’s, wordt vanaf deze week tentoongesteld in het museum. (NRC)

Veiling bezit Komrij levert twee ton op

Rotterdam. De veiling van Gerrit Komrijs boekencollectie heeft gisteren twee ton opgebracht, een halve ton minder dan verwacht. Bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem werden meer dan drieduizend banden geveild van de in juli overleden dichter en bibliofiel. De collectie bestond uit zeldzame bibliofiele uitgaven en incourante kinderliteratuur, maar ook uit een ruime hoeveelheid negentiende-eeuwse prenten op het gebied van erotica en scatologie (de studie van uitwerpselen). In mei wordt een volgend deel van Komrijs collectie geveild. (NRC)

Filippijnen missen meesterwerken

Manila. Meer dan 140 schilderijen van Picasso, Van Gogh en andere meesters die ooit zijn gekocht door de Filippijnse dictator Marcos zijn vermist. Dat maakte de Filippijnse regering gisteren bekend. Marcos verdeelde de werken na zijn val in 1986 onder zijn vrienden. Vorige week werden de vroegere persoonlijke secretaris van Marcos en zijn twee neven in New York aangeklaagd, omdat zij drie van de schilderijen trachtten te helen voor 32 miljoen dollar aan een galerie in Londen. (AFP)

Russische boeken voor Van Abbe

Rotterdam. Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft een collectie van ruim 13.500 boeken en naslagwerken over Russische kunst geschonken gekregen van de Nijmeegse verzamelaars Albert Lemmens en Serge Stommels. Een deel van de collectie bestaat buit boeken die vormgegeven of geïllustreerd zijn door de kunstenaars El Lissitzky en Ilya Kabakov, waarover in het Van Abbe vanaf 1 december een tentoonstelling te zien is. Morgen in deze krant een interview met Ilya en Emilia Kabakov. (NRC)

Globe Theater breidt uit in Londen

Londen. Shakespeare’s Globe, het openluchttheater in Londen, gaat uitbreiden. Naast The Globe moet op de oever van de Theems een nieuw gebouw verrijzen. Het nieuwe theater zal plaats bieden aan 350 mensen. De naam wordt het Sam Wanamaker Theater, genoemd naar de Amerikaanse acteur en regisseur. (Novum)

Totempaal verrijst naast Nieuwe Kerk

Rotterdam. Als blikvanger van een tentoonstelling over Indianen zal vanaf 14 december een negen meter hoge totempaal naast de Nieuwe Kerk staan. De rood-groene paal weegt tweeënhalve ton en wordt bekroond door de kop en vleugels van een dondervogel, die in de Indiaanse mythologie staat voor de heerser over de hemelen. (Novum)