Kortkolom buitenland

Leger Israël: aanval op gezin Dallou geen fout

Jeruzalem. Het Israëlische leger heeft gisteren gezegd dat een aanval tijdens het offensief tegen Hamas in de Gazastrook waarbij tien leden van de familie-Dallou en twee buren werden gedood, geen vergissing was, zoals eerder gemeld. Volgens het leger behoorde een van de tien gezinsleden tot de gewapende tak van Hamas. „Het is tragisch dat een terroristische functionaris zich verborg tussen burgers”, aldus het leger. Volgens Palestijnse bronnen werden tijdens het offensief van 14 tot 21 november 166 Palestijnen gedood, in meerderheid burgers. Aan Israëlische kant vielen zes doden, van wie vier burgers. (AFP)

Rebellen Congo nog niet weg uit Goma

Goma. De Congolese rebellenbeweging M23 blijft in de provinciehoofdstad Goma tot de regering bereid is te onderhandelen. Dat heeft het hoofd van M23, bisschop Jean-Marie Runiga, gisteren gezegd. Hij ontkrachtte daarmee de melding van Oegandese functionarissen dat de rebellen zich zouden terugtrekken uit de stad die zij vorige week veroverden op het Congolese leger. Intussen zijn er berichten dat de een militie in Rwanda het Rwandese leger heeft aangevallen. (AFP, AP)

Chávez weer in Cuba voor behandeling

Caracas. De Venezolaanse president Hugo Chávez gaat opnieuw naar Cuba voor een medische behandeling. Hij is daar meerdere keren voor kanker behandeld. De in oktober herkozen Chávez (58) verklaarde gisteren dat hij verdere therapie nodig heeft om bij te komen van de ‘zware verkiezingscampagne’. Voorafgaand aan de verkiezingen zei Chávez dat hij genezen was en dat niets hem in de weg stond om zijn derde zesjarige termijn uit te dienen. (AP)

Bij aanslagen in Irak meer dan 30 doden

Bagdad. Bij bomaanslagen in het midden en noorden van Irak zijn gisteren zeker dertig doden gevallen. Belangrijkste doelen waren shi’itische moskeeën in de hoofdstad Bagdad, waar in totaal 21 van de doden vielen. In het noorden werden nog eens zeven mensen gedood bij aanslagen in de omstreden oliestad Kirkuk, in Hawija, ten westen van Kirkuk, en in het naburige Tuz Khormato. De aanslagen op shi’ieten worden doorgaans toegeschreven aan sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak. In het noorden groeien spanningen tussen Koerden en de regering in Bagdad.(AP)

Hoofdredacteur Le Monde (58) overleden

parijs. De hoofdredacteur van het Franse dagblad Le Monde , Erik Izraelewicz, is gisteren onverwacht op 58-jarige leeftijd overleden. Izraelewicz kreeg gistermiddag een hartaanval terwijl hij aan het werk was op de redactie. De journalist overleed ‘s avonds in het ziekenhuis. Izraelewicz leidde Le Monde sinds februari 2011. Eerder was hij onder meer werkzaam als correspondent in New York. Tussen 2000 en 2008 werkte de econoom Izraelewicz voor de zakenkranten Les Echos en La Tribune. President François Hollande zei vanochtend „diep bedroefd” te zijn over de dood van Izraelewicz. (AFP)

Morgen in NRC: necrologie