Kortkolom binnenland

18 jaar geëist voor overval op juwelier

Amsterdam. Tegen een 20-jarige Amsterdammer is dinsdag achttien jaar cel geëist voor het doodschieten van de 66-jarige juwelier Fred Hund tijdens de beroving van zijn zaak in Amsterdam in 2010. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag bekend. De 20-jarige Soufiane B. wordt eveneens verdacht van een overval op een juwelier in Krommenie en een aantal overvallen, onder meer in Amsterdam, tussen mei 2010 en juli vorig jaar. Voor die overvallen staan nog drie 19-jarige Amsterdammers terecht en een 36-jarige plaatsgenoot. (Novum)

Rotterdam past wietbeleid niet aan

Rotterdam. Rotterdam verandert niets aan zijn coffeeshopbeleid. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb (PvdA) vandaag in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente gaat niet controleren of coffeeshopbezoekers Nederlander zijn. Deze maatregel was onderdeel van de wietpas, die per 1 januari 2013 zou worden ingevoerd. Na aanhoudende kritiek besloot minister Opstelten (Veiligheid, VVD) dat gemeenten zelf mogen bepalen hoe zij overlast van coffeeshops bestrijden. Rotterdam gaat ook geen coffeeshops sluiten die 350 meter of dichter bij een school staan. Wel worden de openingstijden van de coffeeshops beperkt. (NRC)

Kamp verkoopt toch geen prikkeldraad

Utrecht. Voormalig Kamp Amersfoort heeft besloten toch geen geld te vragen voor stukjes prikkeldraad uit de Tweede Wereldoorlog. Gisteren ontstond ophef nadat bleek dat Kamp Amersfoort houten plankjes wilde verkopen met daarop een stukje van het prikkeldraad dat tijdens de oorlog gevangenen scheidde van de buitenwereld. De plankjes werden, als onderdeel van een expositie, aangeboden voor 10 euro. Daarmee werd de expositie gefinancierd. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël reageerde geschokt. Voormalig Kamp Amersfoort heeft daarom besloten de plankjes cadeau te doen aan bezoekers. (NRC)