Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Lees hier het volledige rapport over Stapel en bekijk de persconferentie

De eindconclusies over de onderzoeksfraude van oud-hoogleraar Diederik Stapel worden vanaf 13.00 uur gepresenteerd in een persconferentie. De drie onderzoekscommissies van de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Tilburg overhandigen dan hun eindrapport.

nederland, groningen 22-10-2002 diederik stapel, onderzoeker aan de rijksuniversiteit groningen foto: Reyer Boxem/Hollandse Hoogte - Professor of social and behavioural sciences faked research data in at least 30 scientific papers.
nederland, groningen 22-10-2002 diederik stapel, onderzoeker aan de rijksuniversiteit groningen foto: Reyer Boxem/Hollandse Hoogte - Professor of social and behavioural sciences faked research data in at least 30 scientific papers. Toenmalig onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen Diederik Stapel, in 2002. Foto Hollandse Hoogte / Reyer Boxem

De vernietigende eindconclusies over de onderzoeksfraude van oud-hoogleraar Diederik Stapel zijn zojuist gepresenteerd in een persconferentie. Lees hier het volledige rapport.

De commissie-Levelt heeft ruim een jaar intensief onderzoek gedaan naar de wetenschapsfraude van Diederik Stapel. De sociaal psycholoog heeft voor meer dan vijftig wetenschappelijke artikelen de data deels of volledig verzonnen.

De onderzoeksfraude kwam eind augustus 2011 aan het licht toen enkele studenten hun twijfels over onderzoeksresultaten van Stapel meldden bij de Universiteit Tilburg. Zo beweerde Stapel dat het eten van vlees mensen minder sociaal maakt en in verschillende opzichten meer “hufterig”.

Bekijk hier de persconferentie terug: