Justitie is nog niet klaar met 'liegende rechters'

Justitie bekijkt of de ‘liegende rechters’ verder vervolgd moeten worden. Chipshol hoopt van wel: het is goed voor de claim.

Op alle punten werden ze vorige week door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken: de ‘liegende rechters’ Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch. Het was het voorlopig einde van een unieke strafzaak. De voormalige Haagse magistraten zouden zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig hebben gemaakt aan liegen onder ede over hun vriendschap. Ze werden ook vervolgd voor liegen over contacten met betrekking tot grondontwikkelingsbedrijf Chipshol.

Inmiddels wordt binnen het OM druk gediscussieerd over de vraag of het in hoger beroep gaat. „Omdat deze zaak draait om het aanzien van de rechtsstaat, zal er ongetwijfeld ook nog wel overleg worden gepleegd met de minister van Justitie”, zegt een vooraanstaand lid van het OM.

„We kijken reikhalzend uit naar het besluit van het OM”, zegt advocaat Matthijs Kaaks van Chipshol. De vrijspraak van de verdachte rechters was een bittere pil voor Jan Poot en zoon Peter, eigenaren van het bedrijf. Peter Poot kondigde twee jaar geleden „een miljardenclaim” aan tegen de overheid. Door toedoen van de in zijn ogen partijdige Haagse rechters raakte Chipshol in de jaren 90, na rechterlijke uitspraken in een geschil met een voormalige zakenpartner, driekwart van in totaal 600 hectare grond bij Schiphol kwijt.

Kaaks: „Een strafrechtelijke veroordeling van Westenberg en Kalbfleisch zou onze schadeclaim zeker ten goede zijn gekomen.” Bovendien zou zo’n veroordeling de Staat er eerder toe kunnen aanzetten een financiële regeling met Chipshol te treffen, denkt hij. „Dat zou ook onze voorkeur hebben, gelet op de hoge leeftijd van Jan Poot.” Jan Poot is 88 jaar.

Peter Poot gaat ervan uit dat de aangekondigde claim nadrukkelijk een rol speelt in de afwegingen van het OM over het hoger beroep. „Dat zou niet zo mogen zijn ,maar natuurlijk is dat wel zo.” De directeur van Chipshol denkt zelfs dat het Openbaar Ministerie „de strafzaak willens en wetens heeft verprutst”.

Omgekeerd denken de twee vervolgde rechters dat ze worden belaagd door Chipshol omdat het bedrijf geld ruikt. In een telefoongesprek dat de rijksrecherche in april 2011 afluisterde, zegt Westenberg tegen een vriend dat hij denkt dat de familie Poot kwaad op hem is omdat zijn rechterlijke uitspraak heeft voorkomen dat ze „heel erg rijk zijn geworden”. „Kijk, nu hebben ze een slordige 50 tot 70 miljoen euro in de knip zitten. Anders zouden dat waarschijnlijk in de 1,5 tot 2 miljard zijn geweest.”

In een mail aan een Haagse rechter schrijft Westenberg diezelfde maand dat Poot „een bijzondere hekel” aan hem heeft. „Je houdt het niet voor mogelijk. Het is veeleer zo dat hij uit is op geld en over lijken gaat. Bij voorkeur dan mijn lijk, maar die lol gun ik hem niet.”

De verdachten hopen dat justitie een punt achter de zaak zet. Een ingewijde, die anoniem wil blijven: „De vervolging is begonnen omdat er vermoedens waren van corruptie. Daar is niets van gebleken. Dan zou het onzin zijn om nog meer belastinggeld te verspillen om aan te tonen dat verdachten gejokt hebben over hun vriendschap.”