IOC-lid Verbruggen: Amsterdam zou de Olympische Spelen hebben gekregen

Het Olympisch Plan is ‘dood’. Jammer, zegt Verbruggen, want Amsterdam had de Spelen gekregen.

Amsterdam. Eerst is er een ambitieus Olympisch Plan. Dan een nieuw kabinet dat de kandidatuur van Amsterdam voor Olympische Spelen financieel weigert te steunen. Vervolgens een begripvolle sportkoepel NOC*NSF. Daarna de burgemeester van Amsterdam, die zegt dat het laatste woord hierover nog niet is gesproken. En ten slotte, als zout in de wonde, Hein Verbruggen, erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), die beweert dat „Amsterdam natuurlijk de Olympische Spelen van 2028 had gekregen”.

Die laatste uitspraak is hoogst opmerkelijk, omdat de scepsis over de haalbaarheid van Spelen in Nederland groot is. Wij Nederlanders zouden niet kunnen lobbyen en IOC-leden niet op een nette manier kunnen pleasen. Verbruggen, die als IOC-lid goed inzicht heeft gekregen in de machinaties van de kandidaatsprocedure, zegt dat juist die vroege aanpak Nederlands voordeel was. „Met een goede campagne had je onder de IOC-leden een zodanige ambiance kunnen scheppen dat zij uiteindelijk niet om Amsterdam heen hadden gekund. Zo hebben de Chinezen het met Beijing gedaan en de Brazilianen met Rio de Janeiro.” Verbruggen, die maandag zijn uitspraak deed tijdens een IOC-congres, vindt het kabinetsbesluit prematuur. Vanwege de economische crisis zou het IOC volgens hem wel eens heel blij kunnen zijn met een Europese kandidaat voor de Spelen van 2028. En als Amsterdam een goed thema had gekozen, staat het voor Verbruggen vrijwel vast dat de Spelen na honderd jaar zouden zijn teruggekeerd naar Nederland. Hij denkt zelf aan de connectie met water. „Amsterdam had er de Waterspelen van kunnen maken, bijvoorbeeld met stadions op pontons.”

Maar dan nog blijft het bezwaar van de kosten. Geklets, riposteert Verbruggen. „Als van de Spelen een nationaal project wordt gemaakt met het bedrijfsleven als belangrijke partner, kosten de Spelen geen geld, maar leveren die juist geld op. Dat is onomstotelijk bewezen. Voorwaarde zou zijn geweest dat Nederland een goede vervanger heeft klaarstaan zodra kroonprins Willem-Alexander terugtreedt als IOC-lid. Die had dan als ‘spindoctor’ moeten fungeren. Maar dat vlot niet erg. NOC*NSF komt maar niet met een geschikte kandidaat.”

    • Henk Stouwdam